A fost odată o conjunctură nespecială, obișnuită și comună, în care șapte pitici de cauciuc cu licență Disney au fost aliniați pe marginea patului ca să fie toți martori la momentul în care Albă-ca-Zăpada, de asemenea de cauciuc, cu licență Disney, a condus vitejește un excavator cu roți de cauciuc și cupă mobilă, de calitate germană. A fost o situație tratată cu toată seriozitatea de fiul meu, Petru.
Scenariile gândite și organizate meticulos de fiul meu pentru jucăriile lui sunt motivul pentru care m-am gândit și eu cu seriozitate de ce râdem când ne întâlnim cu situațiile serioase în care se regăsesc jucăriile unui copil de trei ani. Pentru că sunt absurde. Nu sunt cuprinse de Ordinea Lumii și nici de Sensul Convenției. Toate jocurile sunt la fel de importante și complet lipsite de sens. Ba mai mult, nu atât lipsite, cât Libere de sens. Ele se mișcă într-o lume perfect liberă de presiunea Sensului și Scopului, și sunt amorale.
Ca mamă, am avut privilegiul de a fi în publicul lor, ca pictor, am hotărât să le dau toată importanța pe care le-o dă fiul meu de trei ani: adică cea mai mare. Așa că am preluat contextele create, le-am recreat și le-am tradus în pictură, încercând să surprind și Absurdul și Umorul din acrobațiile Albei-ca-Zăpada sau ale unor întâlniri cât se poate de grave între o Pasăre Furioasă (supranumită și Bulina Supărată) și restul populației de jucării. Rezultatul a devenit proiectul meu pictural Just Kidding.

Vernisajul expoziției Just Kidding are loc în 2 martie, la ora 17:00 în spațiul Cluj CoWork. Va fi un eveniment care folosește repere ale copilăriei ca să inducă adulților prezenți starea de joc liber de scop și sens pe care cu toții am învățat la un moment dat să o pierdem.

Curatorul expoziției este Alina Staicu, doctor în pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
Alina Staicu, despre proiectul Just Kidding: „Toate lucrările sunt situaţii de joc, reale, pe care le creează fiul artistei – Petru – în vârstă de trei ani, ceea ce face ca acest proiect savuros să se nască printr-o colaborare, o interacţiune vie şi dinamică între mamă şi fiu care trece dincolo de joc prin situaţiile care devin “subiect”. Pictura transferă aceste situaţii într-un mediu care accentuează şi mai mult materialitatea şi ineditul “subiectelor” înnobilate prin demers, aproape monumentale prin plasarea în compoziţie. Situaţiile de joc sunt pline de umor subtil, caracterul lor nepremeditat este cu atât mai mult contrastant cu mediul pictural. Caracterul de “fabulă”, de metaforă al unor situaţii reale, aluzia fin ironică la un întreg context social se insinuează cu rafinament, într-o manieră originală ce diferă de criticismul agresiv şi satiric, sumbru cu care ne-a obişnuit pictura contemporană.

Fără să se impună militant, picturile Oanei Damian persistă în memorie prin umorul fin şi prin complexitatea mesajului elucidat simplu, curat dar nu simplist: Just Kidding. “A te copilări”, a te “prosti”, a glumi sunt sensuri ce pot fi extrase în urma traducerii şi, cu toate acestea, când se face asocierea titlului cu imaginile propriu-zise, proiectul înseamnă toate cele amintite şi ceva mai mult, ceva esenţial şi rar “stipulat” în contextul artei contemporane: dezinvoltura jocului transferată în spontaneitatea gestului pictural, libertatea şi fineţea de a lua din ceea ce ne înconjoară absolut tot ce ne face să creştem fără a uita să ne jucăm.
(…)Expoziţia Just Kidding este mai mult decât o expunere a unor picturi într-o clădire de birouri. Spaţiul de la Cluj Cowork oferă un cadru contrastant care pune în valoare conceptul, cu atât mai mult cu cât picturile se compun în jurul spaţiului de lucru şi se integrează în acest spaţiu impropriu expoziţiei şi activ în sens opus jocului. Cu toate acestea, dinamismul ambelor medii se potenţează reciproc. Completată de instalaţie şi interacţiune directă cu publicul, expoziţia Oanei Damian devine un concept larg: publicul însuşi este parte integrantă a proiectului, spaţiul în sine şi Petru – coautor. ”

Expoziția va rămâne în spațiul Cluj CoWork în intervalul 2 martie – 2 aprilie 2013. Spațiul Cluj CoWork se află pe strada Emil Isac nr. 23 și este un spațiu deschis pentru munca de liber profesionist și gânditor.

Bio: Oana Damian este pictor autodidact și a studiat pictura sub îndrumarea a doi mentori, începând cu anul 2007. Formația sa academică este în domeniul marketingului și comunicării, cu o experiență profesională de peste opt ani în aceasta arie.
Odată cu nașterea fiului său, Petru, a renunțat la cariera de manager de marketing și recrutare în cadrul unei companii olandeze de dezvoltare software, pentru a se ocupa de pasiunea pentru pictură și de fiul său.
Expoziția Just Kidding este expoziția de debut a artistei.

Website: www.oanadamian.ro