Concert Eveniment de excepţie la Bucureşti: super-grupul new-yorkez Elevation lansează albumul „Mystery” pe scena ArCuB

Elevation, unul dintre cele mai creative cvartete de jazz ale momentului, revine cu un nou recital exploziv pe scena ArCuB, în data de 27 aprilie 2013, începând cuora 20:00.

Trupa reuneşte patru personalități marcante ale jazz-ului contemporan: Abraham Burton (saxofon tenor), Brad Jones (bas), Nasheet Waits (tobe) şi Lucian Ban (pian).

Născut în urma colaborării dintre Lucian Ban, pianist şi compozitor român, stabilit la New York, şi muzicianul Abraham Burton,unul dintre mariisaxofonişti ai ultimelor decenii, grupul new-yorkez s-a reinventat în timp, cu fiecare nouă creaţie. De data aceasta, trupa îi reuneşte pe extraodinarul basist Brad Jones şipe „maestrul toboşar” Nasheet Waits.

Trupa Elevation propune o muzică inspirată din jazz-ul tradiţional american, păstrând influenţe swing. Revista Time Out New York a apreciat-o drept o mostră de jazz post-bop, care se îndreaptă spre avangardă, fără să piardă efervescenţa swing-ului”. Ei reprezintă „noul jazz” în forma sa cea mai spectaculoasă şi impresionează prin originalitate, cucerind publicul prin personalitate muzicală, spontaneitate şi prin capacitatea de a improviza a celor ce îl alcătuiesc.

După nenumărate turnee şi concerte de ambele părţi ale Atlanticului (inclusiv cel din noiembrie 2011 de la ArCuB, care a fost susţinut cu casa închisă), Elevation lansează într-un turneu european albumul „Mystery”, editat de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records (www.sunnysiderecords.com).

Informaţii despre membrii trupei:

Lucian Ban este considerat de criticul de jazz Bruce Lee Gallanter unul dintre cei mai talentaţi pianişti apăruţi pe scena New York-ului în ultimul deceniu”. Lucian Ban are deja şase albume înregistrate pentru case de discuri din Europa şi Statele Unite, fiind implicat în mai multe proiecte muzicale: Assymetry Quartet – alături de Jorge Sylvester (alto sax), Brad Jones (bass) şi Derrek Phillips sau Gene Jackson (drums), The Tuba Project împreună cu foarte cunoscutul Bob Stewart la tuba şi Alex Harding (bariton sax), Bruce Williams (alto sax) şi Derrek Phillips  (baterie) sau Romanian-American Jazz Suite, grup condus de Lucian împreună cu saxofonistul Sam Newsome. Pianistul român, împreună cu basistul John Hebert a conceput proiectul Enesco Re-Imagined, proiect aclamat de critici în toată lumea, prezentat şi la Bucureşti.

 

Abraham Burton, apreciat drept unul dintre marii saxofonişti ai jazz-ului ultimelor decenii, a colaborat în cariera sa de până acum cu legende precum Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, sau Wynton Marsalis. La începutul anilor 90′, a explodat pe scena jazz-ului cu mai multe albume, editate de celebra casă de discuri German Enja Records, care i-au adus rapid elogiile presei de specialitate şi nu numai (New York Times, Jazz Times, Down Beat, etc) şi o carieră concertistică la toate Festivalurile de prestigiu din lume. A apărut pe mai mult de 40 de albume, alături de muzicieni ca: Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Hart, Jimmy Smith, Brandford Marsalis, Ron Carter, Mark Turner, Christian McBride. Unul dintre cele mai spectaculoase grupuri din ultimul timp este cel pe care l-a alcătuit cu celebrii baterişti Nasheet Waits şi Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village – un adevarat trio extravaganza”, cum a fost numit. Atât Nasheet Waits, cât şi Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul Elevation, condus de pianistul Lucian Ban.

 

Brad Jones a avut în cariera sa unele dintre cele mai valoroase colaborări muzicale: a înregistrat cu Elvin Jones, Ornete Coleman, Elvis Costello şi Marc Ribot (împreună cu care a câştigat un Grammy pentru Cel mai bun album de muzica latino). Jones este considerat unul dintre marii contrabasişti de jazz ai momentului.

 

Nasheet Waits este cunoscut drept toboşarul care a revoluţionat modul în care sună tobele”. Artistul s-a născut la New Yok şi a fost încurajat să deprindă această artă de tatăl său, legendarul percuţionist  Frederick Waits, care în decursul carierei sale a cântat alături de muzicieni precum Ella Fitzgerald, Sonny Rollins, Max Roach,  McCoy Tyner şi mulţi alţii. În timpul cursurilor de la Universitatea din Long Island, a studiat în particular şi cu celebrul Michael Carvin. Mentorul său, Max Roach, a fost cel care l-a adus pentru prima oară în lumina reflectoarelor, ca membru al cunoscutului grup M’BOOM.

Biletele au fost puse în vânzare de la 1 februarie, la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţ: 35,00 lei(Categoria I) şi 26,50 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ArCuB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15,90 lei.

Detalii pe www.arcub.ro

Organizator: ArCuB 

Parteneri media: TV City, Radio România Cultural, Radio Bucureşti FM, RFI România, 24 FUN, Şapte Seri, Spectacular Media, mediaTRUST Romania, Ring, BeWhere, RATB, Cărtureşti.

Parteneri media online: Port.ro, metropotam.ro, 4arte.ro, modernism.ro, Teatral.ro, iConcert,yorick.ro,  goingout.ro, hipmag.ro, inoras.ro, urban.ro, orasulm.eu, urbo.ro, diseara.ro, hotcity.ro, bigcitylife.ro.