“Dezvoltare prin Atelierul de Teatru” este un proiect de terapie prin artă ce sa va desfăşura la Asociaţia Lumina – Hospice Casa Albert în Luncani, judeţul Bacău şi este derulat în parteneriat cu Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor al Fundaţiei pentru Comunitate.

Scopul proiectului „Dezvoltare prin Atelierul de Teatru” îl reprezintă dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale pentru 18 copiii diagnosticaţi cu o boală incurabilă, cu vârsta între 5 şi 16 ani, din judeţul Bacău, prin intermediul terapiei prin artă.

Copiii au fost selecţionaţi luând în considerare următoarele criterii: starea de sănătate (toţii participanţii suferă de o boală incurabilă), starea de vulnerabilitate socială sau situaţia de excludere (toţi participanţii se află într-una dintre următoarele situaţii de vulnerabilitate: familii monoparentale, situaţie financiară extrem de precară sau locuiesc în zone rurale izolate), gradul de nevoie de suport pentru dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale (niciunul dintre participanţi nu ar putea beneficia de activităţi similare în afara acestui proiect).

De asemenea, pe lângă intervenţia structurată la nivelul copiilor beneficiari direcţi, vom lucra şi cu părinţii, în cadrul grupului de suport, astfel încât aceştia să înveţe cum pot sprijini şi acasă dezvoltarea emoţională şi socială a copiilor lor; în proiect vom include, ca beneficiari indirecţi, şi 75 de copiii din şcolile partenere –  aceştia vor avea un rol important în crearea unui spaţiu sigur de socializare pentru copiii cu o boală incurabilă şi vor sprijini dezvoltarea socială a acestora.

Copiii beneficiari direcţi vor pune în scenă  3 piese de teatru în faţa spectatorilor copii din cele trei şcoli partenere. Piesele de teatru vor avea următoarele teme: „Eu”, „Eu şi ceilalţi”, „Comunitatea mea” şi vor reflecta dezvoltarea emoţională şi socială a copiilor pe cele 3 sfere de acţiune: eul, interacţiunea cu ceilalţi şi implicarea în comunitate.

După fiecare piesă de teatru copiii beneficiari direcţi vor participa împreună cu copiii din şcolile partenere la activităţi de diseminare construite prin metode de educaţie nonformală, prin care toţi participanţii vor dezvolta şi interioriza sentimente de înţelege şi acceptare a copiilor afectaţi de o boală incurabilă.

15 copii din şcolile partenere vor participa împreună cu copiii beneficiari direcţi la activităţile de terapie prin teatru forum organizate în modulul II „Eu şi ceilalţi”, pentru a sprijini în mod concret dezvoltare abilităţilor de socializare a copiilor cu o boală incurabilă.

„Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor vine să completeze şi să susţină eforturile noastre de a ameliora starea de sănătate a copiilor care duc, zi de zi, o luptă inegală cu bolile care le limitează vieţile. Pe parcursul proiectului copiii vor beneficia de terapie prin teatru, muzică şi pictură colectivă. Pentru noi este prima colaborare cu Fundaţia pentru Comunitate şi sperăm ca rezultatele să convingă astfel încât să putem îmbunătăţi calitatea vieţii câtor mai mulţi copii.”, ne-a declarat Mihaela Dumitrache, Director Executiv Asociaţia Lumina-Hospice Casa Albert.

Valoarea totală a proiectului este de 62.959,08 lei din care 20.000 lei finanţare prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor al Fundaţiei pentru Comunitate.

Asociaţia Lumina a fost fondată în 1999 de către fundația Cry in the Dark – Marea Britanie și este o organizație creștină de caritate a cărei misiune este de a ajuta pe cei în nevoie indiferent de etnie, sex, apartenență religioasa etc. şi îşi desfăşoară activitatea în două  locaţii:

Hospice Casa Albert, localizat în Sat Luncani, Com. Mărgineni, Jud.Bacău, a debutat în anul 2006,având ca viziune îmbunătățirea considerabilă a calității vieții copiilor și tinerior adulți cu speranță limitată de viață.

Centru rezidential “Casa Lumina”, înseamnă “acasă” pentru 22 de tineri cu nevoi speciale, localizat în Comănești. Acest proiect a debutat în 1999 și viziunea sa a fost și rămâne, să facă o diferență în viața acestor tineri prin oferirea de suport medical, social, psihologic, emoţional şi spiritual.

                                                                                    Mara Matei

                                                                               Specialist Relatii Publice

                                                                                                                   0735.211.510