Radu Paraschivescu: Click pe lumea largă
Biblioteca Județeană din Târgu-Jiu
Aprilie 2012
„Suntem pe drum, ca în romanul lui Jack Kerouac. E prima zi de teren, începută cu despicarea diagonală a unui Bucureşti deja aglomerat la şapte dimineaţa. Ne grăbim, fiindcă punctualitatea nu e doar politeţea regilor, ci şi condiţia ca programul să nu ni se dea peste cap. Ne îndreptăm spre Biblioteca judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu, panicaţi de spectrul întârzierii. Şi chiar când e zorul mai mare, viaţa îşi aminteşte că trebuie să fie ironică. După un cot al drumului, în faţă ni se aşterne un şir de căruţe, iar de la radioul din maşină se aude Andante, Andante al lui Abba. Râdem galben în soarele sfârşitului de aprilie. Dacă nu prindem repede o linie dreaptă, nu numai că n-o să ajungem la timp, dar ciocolata din torpedou o să devină fondante, fondante.
Găsim un loc de parcare în faţa bibliotecii şi coborâm din maşină, străduindu-ne să nu arătăm ca nişte inspector de la centru. (…)
Cum zicea Murphy? If anything can go wrong, it will. Postulatul se confirmă când încerc să pornesc reportofonul şi constat că nu am baterii. Am plecat la vânătoare fără puşcă. Apăs cu disperare pe butoanele aparatului, însă în reportofon există exact atâta viaţă cât într-un peştişor argintiu după trei ore pe uscat. Profesorul meu de zoologie din gimnaziu avea o vorbă pentru situaţiile de genul ăsta: „Ţi-ai dat examenul de prostie şi l-ai luat cu zece.” Sunt scos din încurcătură de Lucian Dobroiu, informaticianul bibliotecii, un tânăr potolit, care probabil c-a mai avut ocazia să lucreze cu zevzeci sau ramoliţi. Sabina şi Ovidiu le zâmbesc gazdelor, cu un „ce” aluziv. „Înţelegeţi-l şi luaţi-l uşor, e de la clasa de uman.”
Odată rezolvat impasul, pornesc reportofonul, deschid agenda şi încep discuţia cu Diana şi Marlene.
– De obicei, computerul e prietenul şi aliatul copiilor. Mă rog, şi-al tinerilor. Am înţeles însă că la Târgu-Jiu aţi pus la cale ceva inedit.

Targu-Jiu-Tantareni_ovidiu_micsik
– Da, am vrut să demontăm prejudecata care face din oamenii vârstnici nişte adversari ai calculatorului. Nişte oameni care-l privesc cu frică sau cu neîncredere, îmi spune Diana. În acelaşi timp, ne-am propus să valorificăm arhiva fotografică, mentală şi afectivă a seniorilor noştri. Să facem din ea un bun la îndemâna tuturor, în aşa fel încât tinerii de azi să poată vedea cum arăta oraşul lor în trecut, cu parfumurile, amintirile, dramele şi legendele lui.
– Şi cum aţi făcut asta?
– În mai multe etape. Prima a fost cea de instruire în IT, unde-am lucrat cot la cot cu Marlene. Pe urmă, cu o finanţare din partea Fundaţiei IREX, am elaborat un proiect cu titlul „Poveştile oraşului”, în cadrul căruia am înfiinţat un aşa-numit Centru de Memorie Comunitară. Aici s-au pus bazele unui depozit virtual de amintiri pe care vârstnicii instruiţi în lucrul pe computer sunt invitaţi să-l îmbogăţească oricând cred de cuviinţă. Ne interesează deopotrivă conservarea patrimoniului local, ceea ce presupune o bună relaţie între comunitate şi instituţiile care au atribuţii în domeniu.
– Depozitul de amintiri de care vorbeşte Diana e dublat de o bază documentară de date pe care-o punem la punct tot cu ajutorul vârstnicilor, completează Marlene. Tot ei ne-au ajutat să facem un film de prezentare a oraşului. Şi tot ei au contribuit la expoziţia de carte intitulată, după denumirea proiectului general, „Poveştile oraşului”. Dacă vă mai spun şi că, dintre seniorii instruiţi până acum, o parte au devenit bloggeri, o să vă daţi seama că programul nostru chiar s-a bucurat de succes. Şi că Biblionetul e o investiţie extrem de utilă.”
——-
„Căutătorii de Povești” este prima carte dedicată bibliotecilor publice din România.
Patru scriitori și jurnaliști, 60 de biblioteci publice, 10 săptămâni de călătorii în toată țara, 50 de povești adunate într-un volum colectiv – manifest pentru redescoperirea bibliotecilor din țară.
Cartea printată se va regăsi în peste 2000 de biblioteci din toată țara și este disponibilă pentru descărcare în format electronic, gratuit, pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro
——
Despre Campania Căutătorii de Povești
Căutătorii de Povești este o campanie inițiată de programul Biblionet în România în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului. Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații.
Recent Comments