Lansare la Târgul de Carte Gaudeamus

„Căutătorii de Povești”, prima carte dedicată bibliotecilor publice din România

 

Patru scriitori și jurnaliști, 60 de biblioteci publice, 10 săptămâni de călătorii în toată țara, 50 de povești adunate într-un volum colectiv – manifest pentru redescoperirea bibliotecilor din țară.

 

Vineri, 23 noiembrie 2012, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, de la ora 17:00, se lansează volumul „Căutătorii de Povești, O călătorie prin bibliotecile de astăzi” semnat de Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ștefănescu și Irina Păcurariu, într-o ediție tipărită și îngrijită de editura Humanitas.

Ce povești ascund bibliotecile publice din România de astăzi? Cu această întrebare au plecat la drum cei patru autori într-un tur de redescoperire al rolului bibliotecilor românești în comunitate. „Eu cred că poveștile trebuie spuse, ca să trăiască”, declară Vlad Petreanu. „Dacă se întâmplă undeva, ceva grozav și nu e spus mai departe, atunci e aproape ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Ori în bibliotecile astea, din colțuri uitate de lume, am găsit povești și personaje absolut fascinante.”

Mi-a plăcut să ascult mai mult decât să întreb, să râd mai tare decât să mă plâng, să urc mai mult decât sa cobor. Toate bibliotecile unde am fost aveau câteva – unele chiar mai multe – scări la intrare. Ca o proba de rezistență. Intră cine vrea, rămâne cine poate”, a recunoscut Irina Păcurariu la finalul călătoriilor.

Atunci când vii cu steagul culturii, toată lumea te respectă în față și după ce ai plecat, în general, replica este: niște iresponsabili, cultura ne trebuie acum?”, spune Cătălin Ștefănescu.

În prefața cărții, Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet în România, identifică punctul comun al poveștilor: „Aceste povești vorbesc despre micile, dar neștiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită. Cuprinsul şi culoarea istoriilor semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Exact așa s-a născut și proiectul «Căutătorii de povești»”.

Cartea va fi lansată în format tipărit și în ediție limitată vineri, 23 noiembrie, ora 17:00 la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul Bursa de Contacte, nivelul 3.20. La eveniment vor fi prezenți cei patru autori, Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet în România și  bibliotecari din toată țara.

Cartea printată se va regăsi în peste 2000 de biblioteci din toată țara și este disponibilă pentru descărcare în format electronic, gratuit, pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro

 

Despre Campania Căutătorii de Povești

 

Căutătorii de Povești este o campanie inițiată de programul Biblionet în România în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului.

Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații.

Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților. La sat sau de la oraș ele redevin adevărate centre sociale, spații în care oamenii vin să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informații medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanță. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, biblioteca are un rol cheie oferind acces public și gratuit la tehnologie și know-how prin bibliotecarii formați în alfabetizare digitală

 

Despre programul Biblionet în România

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.300 de bibliotecari formaţi vor fi instruiţi în utilizarea computerului.

 

Pentru mai multe detalii, contactaţi:

Monica GRECU                                                          Sabina ŞTIRB

Fundaţia IREX                                                            GMP PR

Tel: 021/4102563; 0730620498                                     Tel:021/2104461; 0746226832

[email protected]                                                         [email protected]

www.biblionet.ro

www.cautatoriidepovesti.ro

www.facebook.com/biblionet