UNAgaleria // str. General Budisteanu 10
Ultima transhumanta
joi, 13 decembrie, ora 18
invitati: Dragos Lumpan (autor), Carla Duschka si Ciprian Isac (conceptie grafica)
Ultima transhumanta descrie in fotografie si film disparitia unui mod de viata milenar. Este un proiect artistic, etnografic si sociologic care insumeaza 5 ani de cercetare, 6 tari studiate, 40.000 de km parcursi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat si 100 de ore inregistrari audio.
Dincolo de cifre si date sta un autor iscoditor, un calator atent, un fel anume de scrutare a patrimoniului comun european. Trebuie sa stim, sa intelegem si sa rememoram ceea ce ne uneste si ceea ce determina detalii semnificative ale lumii in care traim. Daca proiectul Ultima transhumanta inseamna de fapt identificarea si urmarea unui traseu identitar al Europei de azi , cartea reprezinta o selectie de imagini, de drumuri, de cercetari, intr-o formula grafica ce i-a adus impreuna pe Dragos Lumpan si Atelierul de Grafica. Fara a-si propune sa epuizeze subiectul si cu atat mai putin fondul documentat insusi al intregului demers, cartea Ultima transhumanta este momentul de dialog si temeiul unei posibile intalniri. Va invitam asadar la o intalnire cu autorul si cu graficienii acestui volum, de la care pornim o discutie ce va depasi cu siguranta paginile tiparite.
Am inceput acest proiect din mai multe motive.
Primul este curiozitatea. Mergand cu trenul sau cu masina am vazut pe camp oi; uneori am jucat “oi”: un fel de numaratoarea lui Romulus si Remus, dar cu oi, desigur. Langa oi e si cate un cioban. Si am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mananca, ce fac toata ziua, tot anul… Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri intr-un an, dorm unde ii prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Traiesc intr-o alta lume, intr-un alt timp, intr-un calendar cvasi-cosmic. Si totusi ii intalnim din cand in cand.
Un alt motiv este acela ca imi place branza. Branza se pare ca este unul dintre cele mai vechi produse romanesti de export; chiar si etimologic. In Dicţionarul de cuvinte calatoare, Alexandru Graur scrie: <Cuvantul branza dupa toate probabilitatile provine din substratul daco-getic; el a fost adoptat de mai toate limbile apropiate in spatiu de a noastra. Limbile slave folosesc bryndza; din slava cuvintul a trecut in germana: dial. Brinse, Brimsenkase . Mai apare si Brinzenkase; in germana Kase inseamna „branza”, astfel ca, dupa toate probabilitatile, avem aici o tautologie; dar se socoteste de obicei ca produsul vine din Elvetia, dintr-o localitate numita Brienz, astfel ca s-a putut crede ca Brinzen-kase inseamna „branza din orasul Brienz”. Mult mai probabila mi se pare ipoteza ca orasul isi trage numele de la marfa pe care o exporta, iar aceasta a fost la inceput pregatita de ciobanii romani. In sudul Frantei se foloseste termenul brousse pentru „branza de vaci”; singura etimologie care mi se pare probabila este tot ‘branza’ al nostru, care va fi ajuns in Franta prin Elvetia.> Alexandru Graur, Dictionar de cuvinte calatoare, Editura Albatros, Bucuresti 1978. Pentru ca pregatirea mea este vizuala, am incercat sa vorbesc despre branza, si despre autorii ei pe limba mea, in imagini.
Al treilea motiv este disparitia transhumantei. Din cauza schimbarilor ciobanii nu vor sa mai fie ciobani. Sau cel puţin nu vor sa mai mearga la drum zi de zi, an de an, toata viata. E mai mult decat o meserie, e un mod de viata greu, foarte greu. Si sunt din ce in ce mai putini ciobani care mai merg la drum. Titlul proiectului Ultima Transhumanta mi-a fost dat de o familie de ciobani. De generatii familia lor mergea la drum. Eu i-am urmarit timp de un an si jumatate; apoi mi-au spus ca renunta la drum, la “trasformanta” cum ii ziceau ei. Au ramas ciobani, dar sunt stabili, sedentari.
In Tora, in Biblie si in Coran putem sa citim: “Abel a fost pastor de oi, iar Cain lucrator de pamant.” Ancestral, cu totii avem o ruda mai apropiata sau mai indepartata cioban. Acum, noi suntem martorii disparitiei unui mod de viata. Eu nu pot sa ma opun disparitiei transhumantei, dar pot sa incerc sa o observ, atat cat a mai ramas.
Dragoş Lumpan
Cartea a fost selectata intre cele cinci finaliste ale categoriei Cea mai frumoasă carte – Concepție grafică la prima ediție a Galei Industriei de Carte din Romania. Bun de Tipar.
Va asteptam cu drag!
A mai ramas o singura intalnire din cadrul editiei intai Carte cu Arte :
vineri, 14 // incepand cu ora 17.30 vom vorbi despre: Gala Bun de Tipar, Cele mai frumoase carti din Romania ca si despre tot ce s-a intamplat la prima editie Carte cu Arte // tot atunci aflam si cum au decurs voturile pentru cartile-obiect inscrise in concurs
Si, daca ati inceput cumparaturile de sarbatori, va reamintim ca la noi gasiti brazi de sfoara si dantela, margele din gheme, globuri din hartie manuala, calendare cu haiku si renga, mici obiecte de sarbatori!
——————–
Noi credem ca o carte inseamna dialogul dintre idee, grafica si tipar. Aceasta carte se citeste si cu mintea, si cu ochii, si cu mainile. Este cartea care nu incape in standard si nici in rafturi cu dimensiuni egale. Este cartea atipica. La fel de atipica este si productia ei: hartia, coperta sau legatoria. Rezultatul este un obiect in sine – un obiect pe care il putem citi din toate perspectivele alcatuirii sale si in care fragmentele cedeaza importanta individuala pentru a castiga lectura ansamblului.
Din 19 noiembrie pana in 16 decembrie, alaturi de Universitatea Nationala de Arta, de editori si de parteneri, Square Media incearca sa transforme o carte intr-un eveniment – prima editie CARTE cu ARTE, un eveniment dedicat exclusiv cartii de arta si cartii-obiect, realizat prin Asociatia Culturala IDIOMA.
Evenimentul este deschis de luni pana duminica intre orele 11 si 20.
Accesul este gratuit.
——————–
Square Media printeaza fotografii de arta si face grafica de carte. Dar si ultragiclee print si art book pornesc din acelasi punct: sa intelegi ca o lucrare este un intreg si ca o echipa inseamna mai mult decat un om. Am facut asadar un pas catre intregul cartii. Cu toate greselile, neintelegerile si impiedicarile inerente. Inerente unui atelier. Asa cum suntem noi la Square. Asa cum sunt multi editori asezati la aceeasi masa. Asa cum sunt cartile in general.
——————–
Carte cu Arte este realizat de Square Media, atelier de productie fotografie de arta si carte de arta, prin Asociatia Culturala IDIOMA.
Co-organizator al prezentei editii este Universitatea Nationala de Arta.
editori: Asociatia pentru Arta Ilfoveanu, Atelierul de Grafica, CIV – Editorial (coordonator Alina Serban), Fotocabinet, Galeria Noua, Galeria Posibila, Igloo Media, Institutul Cultural Roman, Editura Jumatatea Plina, Editura MARTOR a Muzeului National al Taranului Roman, Editura UNArte
librarii: Anthony Frost, Bastilia Librarium, Carturesti, Librariile Humanitas, Libraria Jumatatea Plina
tehnici si suporturi de imprimare: Imprimeria Arta Grafica, Inkorporate Print, Master Print Super Offset; Antalis Romania; Epson Romania; Atelierul de Carte; Square Media
despre finantari: Adminstratia Fondului Cultural National, Punctul de Contact Cultural pentru Programul Cultura 2007-2013
carte manufacturata >> tiraj limitat: Razvan Supuran, Ioana Dinescu, Lucian Muntean
manual de tipare: Ana Alexe
Stefan Caltia a sprijinit acest proiect cu sfaturi si desene >> imaginea Carte cu Arte
Atelierul de Carte a facut ateliere, carti si obiecte
Anamaria Avram a facut obiecte cu arte
partener special: Targul International Gaudeamus – Carte de invatatura 2012
parteneri outdoor: Affichage Romania, Zenot Media
parteneri media: Igloo, modernism.ro, Adevarul, Historia, Dilema Veche, Art Act Magazine, ArtClue, Observator cultural, Liternet.ro, Decat o Revista, Avantaje, Radio Romania (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti fm, Radio Romania 3net), Radio France Internationale
——————–
curatori: Cosmina Chituc, Andy Braniste, Jan Eugen
grafica si prepress: Irina Marculescu
web: Nicusor Braniste
tipar materiale promotionale sustinut de: Imprimeria Arta Grafica, Inkorporate Print, Master Print Super Offset
pe hartie oferita de: Antalis Romania
IDIOMA
tel.: 004 021 313 35 71
fax: 004 021 313 35 81
Recent Comments