Vlad Petreanu

Viața, creatoare de povești

Biblioteca din Valea Mare, aprilie 2012

„În societatea stratificată a satului, fiecare îşi ştie locul. Relaţiile dintre oameni sunt guvernate de vechi legi nescrise. Popa, învăţătorul, primarul, aceştia sunt intelighenţia, îi tratezi cu respect, şi pe ei, şi pe odraslele lor, şi nici ei, nici odraslele lor nu se amestecă aşa, cu oricine, oricum.

De poliţist ţi-e teamă, un pic, că nu ştii niciodată. Amploaiaţii de la stat sunt invidiaţi, că au salar. Ţăranii stau în lumea lor, bănuitori faţă de orice şi oricine vine din afară să-şi bage nasul în treburi pe care nu le cunosc. Ţiganii sunt ţinuţi departe, însă nu-s, de fapt, nici respinşi cu totul, nici acceptaţi de-a binelea, blocaţi într-un soi de indecizie cu rădăcini istorice care nu face bine nimănui.

Beţivii satului sunt… ai satului, n-ai ce-i face. Iar dacă eşti copil înfiat, rămâi un copil înfiat toată viaţa, chiar şi după ce pleci în lumea largă; satul tot aşa-şi va aminti de tine.

Tite aşa a şi crescut la Valea Mare, singur şi ţinut departe de ceilalţi copii, strigat, crud, de peste drum – „bă, înfiatule, bă amărâtule!”. Pentru Tite, faptul că fusese dat unei alte femei, când încă era prea mic ca să-şi amintească ceva, nu l-a scuzat de la nici una dintre manifestările de cruzime ale celorlalţi copii. A jucat mai puţin fotbal, a furat mai puţine corcoduşe, a avut mai puţini prieteni.

Acum, la 24 de ani, Coco îi este cel mai aproape – un consătean de aceeaşi vârstă, învineţit şi el de viaţă, şi care nu ia în seamă povestea cu înfierea. Nici nu se mai gândea la ea, la problema prietenului său, de multă vreme, până când Tite nu şi-a găsit mama. Mai precis spus, până nu l-a găsit maică-sa pe el, în primăvara lui 2012. De fapt, şi mai precis spus, până nu l-a găsit mai întâi soru-sa, la începutul lui 2012.

Pentru Tite, asta a fost, orice s-ar spune, o veste mare – mai ales că nici nu ştia că ar avea vreo soră…”

—–

Căutătorii de Povești” este prima carte dedicată bibliotecilor publice din România.
Patru scriitori și jurnaliști, 60 de biblioteci publice, 10 săptămâni de călătorii în toată țara, 50 de povești adunate într-un volum colectiv – manifest pentru redescoperirea bibliotecilor din țară.

Cartea printată se va regăsi în peste 2000 de biblioteci din toată țara și este disponibilă pentru descărcare în format electronic, gratuit, pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro

——

Despre Campania Căutătorii de Povești

Căutătorii de Povești este o campanie inițiată de programul Biblionet în România în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului. Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații.