După remarcabilul Dogtooth nominalizat la Oscar, regizorul grec Giorgos Lanthimos propune publicului o nouă peliculă incitantă și neobisnuita, o dramă cu elemente de comedie neagra intitulată Alpii (2011).

Pe 30 noiembrie 2012, filmul este lansat și în România, pentru cinefilii care caută o experiență cinematografică ieșită din comun, despre identitate, autentiticitate și rolurile pe care le jucăm în viața de zi cu zi, conformându-ne sau nu normelor prescrise.

18:30, 20:30,  Noul Cinematograf al Regizorului Român (în incinta MTR, Str. Monetăriei, zona Victoriei)

Titlu original: Alpis
Durată: 93 Min.

Distributie

Aggeliki Papoulia – Asistenta
Aris Servetalis – Paramedicul
Johnny Vekris – Antrenorul
Ariane Labed – Gimnasta

 

Filmul prezintă cum o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei au pus bazele unui nou serviciu, mai puțin comun: ei oferă familiilor îndoliate un substitut pentru recenta pierdere suferită. Cu programare, iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de rudele, prietenii sau colegii acestora. Joacă scene din viața de zi cu zi, purtându-se precum cel decedat, vorbind ca el, purtându-i hainele. Liderul grupului supranumit Alpii este paramedic de profesie și îşi spune Mont Blanc. Deşi membrii companiei operează respectând regulile stricte impuse de liderul lor, infirmiera încearcă să-și impună propria amprentă.

Alpii este un film grecesc fascinant, cu o premisă pe cât de surprinzătore și absurdă, pe atât de originală și memorabilă.  Chimia, regulile și activitățile  grupului sunt ciudate, sumbre și pe alocuri de un umor negru remarcabil.  Alpii este în esență un film despre identitate, maturitate compasiune și cruzime. Regizorul grec Giorgos Lanthimos le aduce însă la un loc cu atâta simplitate ca imaginea de început – o fată învârtind și răsucind o panglică – întocmai cum se răsucesc și se contorsionează și destinele personajelor.

Alps nu eșuează în a ne ridica mai multe întrebări la fileu – cât de autentică e viața noastră? Cât de ușor poate fi înlocuită o persoană?

Premii și participări  la festivaluri:
Festivalul de Film de la Veneția 2011 – Osella de Aur pentru cel mai bun scenariu – Giorgos Lanthimos, Efthymis Filippou Veneția 2011
Sydney Film Festival – Official Competition Award 2012
Sofia International Film Festival – Mențiune specială pentru Ariane Labed (2012)
Premiera nord americana la Toronto International Film Festival 2011
Anonimul IFF 2012

 

Impresii presa internațională

Alpii oferă domesticitate absurdă în stil  Buñuelian – Sound on sight

Simbolic și impunător – The Boston Globe

Alpii: un peisaj de realitate alterată – L.A Times

Alpii are o putere și un efect palpitant, dificil de definit. – Time out New York

Lanthimos oferă o viziune pătrunzătoare asupra speciei umane și a societății contemporane – Variety

Filmografie Giorgos Lanthimos

URANISCO DISCO (2001)
KINETTA (2005)
KYNODONTAS/ DOGTOOTH) (2009)