Royal Art Muzzyk prezinta in data de 4 Noiembrie, ora 19:00, la Teatru FiX din Iasi spectacolul “Sentimente” care infatiseaza iubirea si suferinta, tradarea si egoismul, ce sunt sunt impinse la cote maxime, acutizand, prin interpretare vocala si scenica, stari de spirit incontrolabile, exaltari vecine cu nebunia.

“Sentimente” este spectacolul realizat in memoriam Hero Lupescu, ce a fost si ramane unul dintre putinii regizori de opera autentici pe care i-a avut teatrul liric romanesc. Protagonista in ultima productie condusa de Marele Maestru in calitate de profesor, mezzosoprana Claudia Deleanu isi daruieste ideile si le pune in practica de fiecare data cand are posibilitatea, purtand cu onoare si inspiratie mai departe arta in stilul ce l-a consacrat pe mentorul sau.

 

Spectacolul reprezinta doar una dintre ideile excelente transpuse de catre Claudia Deleanu, urmasa Mareului Maestru, intr-un spectacol deja prezentat si apreciat de catre publicul bucurestean.

Tonul actual si maniera inedita in care este tratata tema clasica a iubirii, alaturi de profesionaismul cu care solistii Royal Art Muzzyk isi insusesc rolurile sunt aspectele realmente apreciate si aplaudate de catre toti spectatorii si ceea ce, de fapt, recomanda “Sentimente”.

Este vorba despre un spectacol liric contemporan de arii celebre din opere precum “Tosca”, “La Wally”, “Orfeu si Euridice”, legate prin muzica tinerei compozitoare Eliza Puchianu, absolventa Royal Irish Academy of Music si interpretate de colaboratorii Royal Art Muzzyk, in regia Claudiei Deleanu.

Regizoarea Claudia Deleanu a  ilustrat in acest spectacol ceea ce spunea mentorul sau, Hero Lupescu: “Daca vrem cu adevarat ca opera sa traiasca ca gen, trebuie schimbat radical felul de a concepe un spectacol de opera. Ma refer la teatralitatea ce se impune, la trairea autentica si nu formala a muzicii care se cinta si la devotiunea cu care trebuie abordat acest gen pe care il iubesc si il voi iubi toata viata.”

Marele merit al regizoarei Claudia Deleanu consta in obtinerea unei compozitii de o originalitate si complexitate remarcabile, situate undeva, in afara timpului, in care se regasesc tinerii nostri, cu toate bunele si relele lor, dar, mai presus de orice, cu acele unice si imuabile emotii,  numite in acest spectacol, atat de simplu, “sentimente”.

Din punct de vedere muzical, tanara pianista Eliza Puchianu reuseste prin compozitiile sale, sa faca insesizabile trecerile de la Bellini la Mozart, de la Ceaikovski la Puccini, fara ca publicul sa simta sutele de ani care despart aceste lucrari, rezultatul fiind o uniune remarcabila a unor monstri sacri ai operei.

Viata este un complex de stari si sentimente. Atunci cand ele sunt transmise publicului cu maxima sinceritate, au darul de a produce emotii extraordinare tuturor celor care participa la acest inedit eveniment“- a declarat Claudia Deleanu – regizor si profesor de canto in cadrul proiectului.

Din partea Royal Art Muzzyk, la realizarea acestui spectacol au contribuit: Claudia Deleanu – Profesor canto/Regizor, Eliza Puchianu – Pianista/Compozitoare, Corina Ignat – Soprana, Ana-Maria Voica – Soprana, Ana-Maria Acunnune –  Soprana, Vladimir Sima – Tenor, Valentin Trandafir – Tenor, Catalin Nicolescu – Light Design, Sorin Deleanu – Editor Film.

Organizarea spectacolului la Iasi este posibila cu sprijinul Teatrului FiX Iasi.

 

*

ROYAL ART MUZZYK

Compania de muzica Royal Art Muzzyk reprezinta spatiul in care talentul si bazele teoretice tinerilor artisti sunt transpuse in spectacole unice de teatru si muzica. Doar o joaca serioasa si responsabila a tinerei echipe la incecut, s-a transformat in scurt timp, intr-o echipa de profesionisti care, sub atenta indrumare a Claudiei Deleanu,  si-a dovedit maiestria si performanta, onorand cu success fiecare provocare, spre incantarea totala a publicului. Evolutia artistica de pana acum a creat cadrul in care proportiile acestor spectacole experimentale sa creasca mereu, astfel construind un grup omogen, ce intotdeauna colaboreaza artistic in cele mai rafinate moduri de exprimare.

TEATRU FiX

Conceptul nostru este sa dezvoltam o platforma de sustinere financiara si logistica pentru tot ceea ce inseamna initiativa independenta in arte.” Mihai Pintilei, membru fondator Teatru FiX.

Teatru FiX se afla in centrul vechi al orasului Iasi, si activeaza din luna mai 2012.

Scopul nostru pe termen scurt si mediu este sa familiarizam publicul Iesean cu miscarea independenta din tara. In acest sens, de la deschidere, am reusit sa sustinem o medie de trei spectacole pe luna, aducand pana acum reprezentanti ai mediului independent din Bucuresti, Cluj, Targu Mures si Iasi.

Ne dorim sa devenim motorul undei noi generatii de artisti, conectati la realitatile mediului cultural national si european.” Catalin Mindru, membru fondator Teatru FiX.