Dovleac
DOVLEÁC s. (BOT.; Cucurbita) (reg.) lubă, pepene, (Mold. și Transilv.) bostan, (Transilv. și Ban.) curcubetă, (Ban.) dulete, (Ban. și Transilv.) ludaie.
Sursa: DEX ’98 (1998)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clasificare științifică,Regn: Plantae, Încrengătură: Magnoliophyta, Clasă: Magnoliopsida, Ordin: Cucurbitales, Familie: Cucurbitaceae, Gen: Cucurbita, Specie: Cucurbita maxima

Dovleacul sau bostanul (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.
C. maxima este o plantă anuală cu tulpină flexibilă și agățătoare. Are frunze cordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate; prezintă abundantă polozitate pe frunze și tulpină. Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă mare variație (polimorfism); poate fi lung sau sferic, de culoare verde sau portocaliu intens. Pulpa fructului este galbenă-portocalie, densă și de gust dulce.
Dovleacul conține în interior numeroase semințe ovale, convexe și netede, de 2-3 cm lungime, care la rândul lor conține un miez alb și comestibil. Mărimea variază între 25- 40 cm diametru, deși există și cazuri excepționale. Există varietăți de vară cu pilele de culoare deschisă și semințe mai moi (varietate care se conservă puțin timp) și varietăți de iarnă care sunt mai seci și dulci, folosit în produsele de cofetărie (durata de conservare este mai lungă).
Origine
Este originară din America de sud, unde crește de formă sălbatică în Conul Sud. A fost introdusă într-o epocă timpurie în Europa (sfârșitul sec. XVI), ușurința hibridizării sale l-a facut să fie confundat cu dovlecii peregrinilor (Lagenaria siceraria). Azi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea.
C. maxima încolțește din semințe cu ușurință. Trebuie ca semințele să fie selecționate, pentru ca hibridează ușor cu alte specii de Curcubita, și cu alte specii înrudite. Preferă soluri ușoare, cu umiditate, nu rezistă la secetă nici la îngheț.

În unele țări floarea se consuma ca legumă; fructul se conservă, în condiții adecvate de lumină, temperatură și umiditate, până la 6 luni în condiții bune. Este bogat în β-carotină și glucoză. Semințele sunt cunoscute sub numele de seminte de dovleac și li se atribuie proprietăți medicinale în medicina naturistă.
Dovleacul se folosește în ritualele din Ziua Morților din mai multe țări americane (Statele Unite alae Americii, Mexic, Guatemala etc.).

acuarela Lucian Muntean

http://www.lucianmuntean.ro/fotoreportaj/107/Pofta_buna.htm