Un ol, un ulcior, o fluierice, o păpuşă, o pereche de cercei, un coş, o mătură, un căuc, un scaun… Obiecte născute din mâinile unui meșteșugar, dar şi urme care transcend satul ori locul de origine, devenind emblematice pentru o comunitate anume.

Mâini mari; mâini generoase; mâini harnice; mâini aspre, tăbăcite, sau îmbătrânite înainte de vreme sub povara meșteșugului; mâini fine, de doctor; ochi buni; priviri concentrate; spate îndoit; degete care lucrează migălos … Bătături şi urme lăsate în corpul uman de un meşteşug practicat de o viaţă.

Pe care le-am găsit în ultimele 3 luni, le-am fotografiat, filmat și povestit în cadrul proiectului Bătături. Urme lăsate de meșteșuguri, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat în perioada 15 august-15 noiembrie.

Vă invităm să le descoperiți în cadrul expoziției de fotografie Bătături. Urme lăsate de meșteșuguri. De joi 1 noiembrie, ora 19.00, până pe 28 noiembrie la ceainăria Cărturești Verona.

Vernisajul va fi precedat de ateliere susținute de câțiva meșteri care au participat la proiect – tanti Jana ne va învăța să facem jucării și fluierice din lut, meșterul Gheorghe Pavel – să împletim coșuri din nuiele; Florin Poptean ne aduce sfârlezele, iar bijutierul Ovidiu Sbâncu ne prezintă câteva bijuterii unicat.

Vă așteptăm să le descoperiți poveștile și…bătăturile!
Asociația Câte-n lună și-n mansardă
E-mail: [email protected]
www.bataturisimestesuguri.wordpress.com