MINUNATUL UNIVERS JUGENDSTIL, detalii arhitectonice din ţările dunărene

Expoziţie de fotografie artistică la noua Galerie de artă a TNB

Vernisajul: joi, 1 noiembrie 2012, ora 20.00

Expoziţia rămâne deschisă până la 30 noiembrie 2012.

Joi, 1 noiembrie 2012, începând cu ora 20.00, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie « MINUNATUL UNIVERS JUGENDSTIL, detalii arhitectonice din ţările dunărene »,  în prezenţa autorului, austriacul  Peter Schubert.

Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea dea doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, cu ocazia spectacolelor susţinute de Teatrul Naţional din Timişoara  în cadrul F.N.T.

 

Printr-o fericită coincidenţă, autorul piesei « Înainte de pensionare », prezentată de actorii timişoreni, este reputatul dramaturg austriac Thomas Bernhard.

Aşadar, la Teatrul Naţional, o adevărată seară culturală  austriacă !

Cuvânt introductiv: Ion Caramitru, Directorul general al Teatrului Naţional şi Elisabeth Marinkovic, Directoarea Forumului Cultural Austriac-Bucureşti.

Mesaj din partea guvernului Landului Austria Inferioară : Dr. Ilona Slawinski

Prezentarea expoziţiei: Dr. Ruxandra Beldiman, cercetător la Institutul de Istoria Artei.

Accesul publicului în noile spaţii se face din strada Tudor Arghezi, prin spatele clădirii TNB.

 

Expoziţia de la Bucureşti este organizată de Landul Austria Inferioară în cooperare cu Comunitatea de lucru a ţărilor dunărene (ARGE Donaulander), cu sprijinul ICR Viena şi Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Partener : Teatrul Naţional «I.L.Caragiale » Bucureşti, în cadrul programului TNB PARATEATRAL – ARTE VIZUALE

 

Curentul Jugendstil a fost un adevărat fenomen: stilurile arhitectonice care l-au precedat au avut nevoie de secole pentru a cuceri Europa – Jungendstil-ul însă s-a manifestat în doar 25 de ani şi a devenit cunoscut sub diverse denumiri pe întreg continentul, încorporând forme tradiţionale, locale, care la rândul lor,  au devenit aproape simboluri naţionale – şi care se regăsesc şi peste hotare….

Jugendstil-ul s-a dezvoltat cu precădere în ţările dunărene, din sudul Germaniei, până în Republica Moldova: găsim aici atât exemple ale şcolii belgo-franceze,  ale celor cu accente florale şi ludice din Anglia şi Italia – cu varianta lor maghiară care include elemente  folclorice de origine slavă – , cât şi cele ale Secesionismului vienez, mai auster, sau ale citatelor arhitectonice istoric-naţionale din România.

Jugendstil-ul ar putea fi considerat azi un veritabil simbol al Europei moderne şi unite: o uniune prin diversitate locală…

 

Cele 120 de fotografii din expoziţie, apropiate prin demersul lor artistic de intenţiile curentului Jugendstil, ilustrează elemente caracteristice ale decoraţiilor de faţade, datorate în egală măsură unor arhitecţi şi artişti cunoscuţi, cât şi unor meşteri constructori anonimi: tocmai această diversitate a faţadelor este cea care conferă până în ziua de azi farmecul multor oraşe europene…

Prima expoziţie dedicată de Peter Schubert curentului Jugendstil din România a avut loc la Institutul Cultural Român din Viena, împreună cu prezentarea unui calendar tematic: România era pe atunci la un pas de aderarea la UE, autorul demonstrând şi pe această cale apartenenţa ţării noastre la familia europeană. Au urmat expoziţii la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar după includerea exemplelor din ţările dunărene,  la Muzeul Leopold din Viena, la sediul administraţiei land-ului Austria Inferioară din St. Pölten şi la Pecs.

Peter Schubert: născut în 1949, fotograf, autor şi curator. Are o formaţie de istoric şi s-a consacrat studierii perioadei istorice din preajma lui 1900.

I s-a conferit titlul de profesor. În prezent este purtătorul de cuvânt, directorul editurii şi curatorul expoziţiilor Abaţiei Klosterneuburg din Viena.  Arhiva sa consacrată arhitecturii Jugendstil cuprinde azi peste 13.000 de fotografii realizate împreună cu soţia sa, pe parcursul  peregrinărilor şi călătoriilor efectuate de-a lungul anilor în peste 20 de ţări.