Lectia de geologie, Meteora, Grecia,

text: dr.Horea Bedelean şef lucrări la Departamentul de Geologie, UBB Cluj-Napoca

foto: Lucian Muntean, septembrie 2012

 

Meteora este situată în partea de nord vest a regiunii Tesalia (partea centrală a Greciei), în apropierea de localitatea Kalabaka, la nord de valea râului Pineios.

Peisajul de aici este unul impresionant, neobişnuit, cu roci sedimentare gigantice ce crează un spectacol unic, complet diferit de peisajele din împrejurimi. Corpuri masive, imense, formate dintr-un amestec de conglomerate şi gresii, având feţe verticale, culmi ascuţite piscuri în formă de turn sunt separate de defilee profunde.

Teoria cea mai comună privind modul în care au luat naştere aceste mase stâncoase este de părere că materialul din care sunt formate a fost adus din munţii ce se întind la nord şi vest de această zonă. Potrivit geologilor, în zonă a existat un lac, alimentat de apele unor râuri. Apele râului au transportat pietre, nisip şi mâl (material mai fin) pe care l-au depus (sedimentat) aici. Cu circa 25-30 milioane de ani în urmă, după câteva evenimente geologice, ce au dus la separarea muntelui Olimp de muntele Ossa, s-a format deschiderea Tempi, apele lacului revârsându-se în Marea Egee de astăzi.

Prin consolidarea pietrişului depus în fostul lac s-a format o rocă numită conglomerat, din nisip au luat naştere gresii, iar din consolidarea (întărirea) mâlului s-au format argile şi marne. Aceste roci intră în alcătuirea stâncilor de la Meteora. Activitatea seismică a dus la creşterea numărului de falii şi fisuri, care au permis separarea şi modelarea stâncilor.

Fenomenele de eroziune continuă sub acţiunea vânturilor puternice şi a ploilor abundente, prezenţa unor falii (rupturi) dar şi mişcările tectonice (seisme), au făcut ca aceste roci să ajungă la forma actuală, în decursul a milioane de ani.

Pe aceste stânci s-au ridicat vestitele mănăstiri de la Meteora (gr. =suspendate în aer). Din 1988 fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

intreg fotoreportajul: http://www.lucianmuntean.ro/fotoreportaj/148/Meteora.htm