Desene. “Povestea cusaturilor verzi”

E o poveste cu mai multe personaje si un povestitor numit MC C. Prima intamplare se petrece la terasa unei carciumi. Personajele sunt IG scriitor şi jurnalist, LP important regizor de film, DD sociolog specialist in probleme legate de libera circulatie a cetatenilor, Israel un personaj real se pare si ei. Ei sunt cei care circulă prin BB noaptea. BB este un bine cunoscut parc cu pini si calareti din N, micul si bogatul oras, vecin cu frumosul oras P. Totul a inceput la o discuţie 

 oarecare, la o masa, in gradina, intr-o vara, in orasul B din alta tara decat cea unde se afla N si P si personajele istoriei noastre.
Personajul IG :-Lucrez la un film al lui LP. Sunt coscenarist impreună cu regizorul. E povestea unui pusti de doisprezece ani care se prostitueaza in BB din N, oras vecin cu frumosul oras P. Se imbraca în femeie.
Eu :- Se travesteste?
IG: – Da. Il cheamă Israel.
Eu : – ?
IG :- Da, pe bune! Numele e adevarat iar lui LP i-a venit ideea filmului cand a auzit numele asta.
Eu : -?
IG :- Povestea e preluata dupa un fapt divers aparut intr-un jurnal din F si vorbeste despre un baiat din R fugit de acasa, un pusti ciudat, precoce, cu narav, intr-o familie ciudata.
Eu :- Incredibil! Cum adica?
IG :- E nasol ca LP nu gaseşte niciun pusti care să vorbeasca ambele limbi din ambele tari si care sa corespunda ca aspect varstei de doisprezece ani. N-are actor.
A fost una dintre cele mai bizare povestiri pe care le-am auzit, stiind si faptul ca realitatea bate fictiunea. Curand plec catre tara cu parcul BB din orasul N de langa frumosul oras P. Ma gandesc la zeul Pan jumatate om jumatate tap, la centaur jumatate om jumatate cal, la hermafrodita(ul) jumatate barbat jumatate femeie. Ajung in orasul N. Ma duc in BB. Aleile sunt umbroase, copacii seculari iar ziua e loc de promenada pentru burghezii bogaţi. Apartamentele luxuoase au terase cu palmieri desi climatul e unul de tip oceanic temperat, cu vreme recoroasa si destul de constanta. Mai e un club de calarie si pavilioane care se inchiriaza pentru nunti. Mica gradina zoologica din apropiere are pasari exotice si pauni liberi, un lac cu nuferi, ba chiar si o mica cascada artificiala. Trenuletul care duce turistii de la statia de metrou in padure merge pe sine foarte inguste. Nimic mai marunt, mai stabil, mai burghez si mai idilic! Eu cu SM şi cu AB (prietenii mei din frumosul P).
Noi : -Buna ziua! Cautam pe cineva. Se cheama Israel. Are doisprezece ani, e din R.
Un centaur fetisist cu o capa fantastica captusita cu carmin si un corset negru, deasupra caruia se revarsa tate uriaşe e dotat cu o pula enorma in erectie, ca o caricatură grotescă.
Acela: – Cum spuneati ca il cheama?
Noi: – Israel. E din R.
Centaurul :-Ah ! Nu am auzit de el, dar cei din est sunt pe aleile din nord, incolo (ne indica directia). Aici suntem din A Sud : B C, P. Si adauga : « – Patru » aratand si cu degetele in aer.
Spre nord dam peste alt centaur, si alt faun, si alt hermafrodit.
Unei faunite din T, ii punem aceeasi intrebare. Aceasta, dupa ce ne-a asigurat ca nu a auzit vreodata despre Israel, comentează moralizator:
« -Doisprezece ani? Cam devreme! » Tabuurile centaurilor care se prostitueaza! In nordul parcului unde sunt oamenii de culoare nu ştie nimeni nimic.
Trei saptamani mai tarziu ma intalnesc cu asistenta de regie a filmului lui LP, DD socioloaga. E conferentiar la EHESS din P şi a avut ca tema pentru teza ei de doctorat, libera circulaţie in contextul globalizarii. Are birou propriu si un frumos par negru. Ii povestesc mirarea mea, iar ea imi confirma existenta proiectului si faptul ca nu reusesc sa gaseasca un copil care sa corespunda. N-au actor.
Dupa doi ani il cunosc in fine pe LP, regizorul caruia ii relatez tarasenia si curiozitatea mea. Il intereseaza si-mi spune ca face film daca ii scriu scenariul, dar nu am l-am scris, niciodata. Adica am scris un alt fel de scenariu-acesta. Si confirma si el istoria.

ALERT studio (PINK CODE). Raluca Ilaria Demetrescu.

2-4 Mircea Vulcanescu Street , code 010281, Bucharest, Romania.
www.alertstudio.org

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery. / ALERT studio functions as a pop-up-gallery.
Vizitarea expozitiei se va face in perioada 27 Septembrie – 08 Octombrie prin programare via e-mail. / The exhibition is on view between 27 September and 8th October. Visits will be programmed by e-mail.
ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.
ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.