Marius Budu – Twisted Flesh

Timişoara,

17.09.2012

Muzeul de Artă Timişoara organizează în perioada 28 septembrie – 12 octombrie a.c. expoziţia de fotografie Twisted Flesh a artistului Marius Budu.

Vernisajul va avea loc vineri, 28 septembrie 2012, la ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii Timişoara. Va deschide prof. Dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

 

Expoziţia conţine 20 de lucrări de fotografie cu dimensiunele de 1m X 1m şi, conform artistului, „ doreşte să ofere privitorului o nouă perspectivă, o nouă interpretare a aspectului care ne este cel mai uşor să-l recunoaştem în umanitatea noastră – propriul nostru trup”.

 

„Calitatea esenţială a fotografiei lui Marius Budu este tocmai faptul că ceea ce face el nu este fotografie. Şi dacă tot am început cu o negaţie, calea apofatică se impune de la sine ca modalitate unică de a identifica natura, macar paluzibilă dacă nu şi adevărată, a lumii pe care el o imaginează şi, mai apoi, o hipostaziază in chip pe fotografie. Astfel, lucrările lui nu sînt fotografie din următoarele considerente:

  1. pentru că el nu se mişcă în lumea      reală şi nu interacţionează cu mediul;
  2. pentru că obiectivul lui, mă refer,      evident, la sistemul acela de lentile, indispensabil oricărui fotograf, nu      surprinde nimic din exterior, nu are nicio ezitare şi nu face niciun      decupaj;
  3. pentru că ceea ce rezultă ca imgine      nu trimite către nimic anterior, nu mijloceşte nicio relaţie, nu are aer,      nici pămînt şi niciun petic de cer;
  4.  pentru că imaginile lui nu au istorie,      adică sînt atemporale, nu au context, adică sînt nonspaţiale, nu      eternizează niciun moment al fiinţei, ceea ce le face, prin însuşi faptul,      inumane;
  5. pentru că, oricît le-ai privi, ele nu      au nimic previzibil, nu intră în nicio logică a propriilor experienţe, de      la aceea, de primă instanţă, a identificării, şi pînă la cealaltă, mai      vagă, a aproximărilor marcate de aleanuri vagi sau de melancolii mai accesibile…

 

Şi negaţiile ar putea continua pînă la limita colapsului, a atingerii celuilalt tărîm, acolo unde sensul lor se răstoarnă şi devine, în mod legitim, afirmativ. Iar dacă tot devine el afirmativ, atunci am putea susţine, cu toate argumentele, că, de fapt, fotografia lui Marius Budu este, pur şi simplu… sculptură. Un elogiu fără margini adus cărnii, anatomiei, complexităţii ei măreţe şi inepuizabile, eternei ei purităţi paradiziace, nicicînd izgonite şi ferite, pentru totdeauna, de riscurile căderii în istorie”. (Pavel Şuşară, în intoducerea la albumul expoziţiei)

“Fotografia este pentru mine o unealtă. Aşa cum unii folosesc lutul sau lemnul, eu folosesc corpul uman ca un mediu artistic în sine. Sunt fascinat de nenumăratele modalităţi de exprimare pe care acesta le oferă. Imaginile mele tind spre suprarealism şi abstract deoarece sunt interesat să spun atat o poveste vizuala cât şi conceptuală. Relaţia cu subiectul şi experimentul sunt elementele cheie în arta mea.” (Marius Budu)

Proiectul Twisted Flesh va continua cu expoziţii în alte oraşe ale României, în Europa de Vest, Canada şi SUA.

Expoziţia de la Muzeul de Artă Timişoara poate fi vizitată în perioada 28 septembrie – 12 octombrie zilnic între orele 10 – 18 (lunea închis).

Bogdan Nădăştean

Compartiment Relaţii Publice

Muzeul de Artă Timişoara

0256-491592

www.muzeuldeartatm.ro