Vernisaj: 10 mai 2012, ora 18.

Galeria Simeza (UAP), B-dul Magheru Nr. 20, Bucureşti

 

Coexistenţa diferitelor formule estetice e un fapt ce nu poate fi refuzat şi, de fapt, a reprezentat întotdeauna nu doar un excelent mijloc de a sublinia individualitatea artiştilor dar şi de a provoca un larg şi expresiv dialog social. Vasile Anghelache, Toni Avram şi Nicolae Macovei Makovei expun, sub ideea de „Paralele”, la Galeria Simeza, un univers vizual ce se întinde de la admiraţia faţă de „clasicism”, să zicem, pînă la rigoarea abstractă ori chiar mitică a formulelor matematice oferite de tehnologia computerului. Dar, poate cel mai important lucru pus în joc de cei trei artişti îl reprezintă sugestiile iradiind dincolo de  ceea ce se vede pe  simeza galeriei.

Italia, respectiv Padova, în grafica lui Vasile Anghelache, continuă să ofere celui dispus să primească, bucuria, misterul, eleganţa aristocratic ori, de ce nu, romantismul ce a impregnat pentru totdeauna arta europeană.

Vasile-Anghelache

Vasile-Anghelache

Sculpturile lui Toni Avram, fără a apela la impactul supradimensiunilor, sintetizează un monumentalism al dramei, uneori donquijotească, alteori ca o lamă de sabie neşlefuită, prin care omul trece şi se „petrece”, cum spune Constantin Noica, prin viaţă, pe sine ori perechi perechi, ca bărbat şi femeie.

Toni-Avram

Toni-Avram

Grafica digitală, în pofida unui statul estetic încă neconsolidat, se dovedeşte la Nicolae Macovei Makovei un bun prilej de a explora un spaţiu abstract, sobru însă plin de emoţie şi ambiguitate, datorat posibilităţilor sintetice impuse imaginii de către computer dar şi prin energia forţei expresive a fotonilor; de fapt, un efort estetic ce încearcă să sublinieze teritoriile comune ale ştiinţei si artei.

Nicolae-Macovei-Makovei

Nicolae-Macovei-Makovei

Se vede limpede cum artiştii care au ceva consistent de transmis nu doar că se susţin şi comunică unii cu alţii dar propun şi o diversitate de abordări vizuale pline de încredere în actul de comunicare fecund, divers şi incitant, specific prezentului.

 La vernisaj prezintă criticul de artă Luiza Barcan.

Expoziţia este deschisă între 09 – 22 mai 2012, orele 11 – 19.