8 septembrie – 31 decembrie 2017

Octavian Cosman „Acvarii. Opere din perioada 1967-1979”

Vernisaj: vineri 8 septembrie 2017 de la ora 18

Invitat: Călin Stegerean

„Acvarii” este primul ciclu din creația lui Octavian Cosman, cel care îi aduce notorietatea în rândul publicului, al colegilor și al criticilor, dar și „atenția” din partea organelor de partid și securitate.

Elaborat în climatul de așa-zisă deschidere de la sfârșitul anilor 1960 începutul anilor 1970, ciclul „Acvarii” constituie o soluție individuală – în același timp etică și plastică – în contrast cu formulele colectivist-butaforice și impuse dinafară ale realismului socialist. Un univers plastic elaborat și caracteristic, ce sugerează posibilitatea de evadare într-un alt spațiu – un spațiu în care omul poate evolua după reguli proprii, despărțit printr-o peliculă sau un perete de sticlă de contextul lumii înconjurătoare – evadare paradoxală, de altfel, fiindcă ea se produce înăuntru, într-un spațiu inclus, spațiul închis al acvariului.

Expoziția de față reunește 33 de lucrări de pictură, sculptură și grafică, multe dintre ele inedite, semnificative pentru opera de început a lui Octavian Cosman cât și pentru contextul de efervescență culturală și de îndepărtare de dogma marxistă, ce a avut loc în România anilor 1960-70.

Octavian Cosman s-a născut în 1940 la Ocna-Mureș, jud. Alba. În 1967 pictează primul „Acvariu”, ca lucrare de diplomă la absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, primită excelent de comisia de evaluare din care făcea parte și Corneliu Baba. După succesul, în țară și peste hotare, al ciclului „Acvarii”, i se interzice orice expoziție sau ieșire în străinătate. În ciuda greutăților din partea autorităților comuniste, Octavian Cosman realizează o operă prolifică, mereu în căutare de noi tehnici picturale, cu realizări și în domeniul graficii, sculpturii, scenografiei și al artei monumentale. Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca.

Expoziția este deschisă între 8 septembrie – 31 decembrie 2017, și poate fi vizitată în fiecare joi între orele 17-19, sau în cadrul evenimentelor organizate de fundație.

Fundația Doina și Octavian Cosman
Str. Andrei Mureșanu nr.11
400071 Cluj-Napoca, România