“Why don’t we make an updated version of the old English club chair?” A fost de ajuns ca Charles Eames să își pună o simplă întrebare și să accepte propria provocare pentru a iniția îndelungul proces de realizare a iconicului Lounge Chair. Intenția cardinală a fost de a satisface dorința utilizatorului de a poseda un fotoliu amplu proporționat, luxos și lucrat măiestru cu materiale de cea mai bună calitate. Astfel, soții Eames și-au setat noi standarde: pe lângă faptul că este mai ușor, mai elegant și mai modern decât convenționalele și masivele fotolii “Club”, Lounge Chair-ul oferă un confort inegalabil.

 

Cândva, Charles și Ray Eames descriau abordarea lor față de design în felul următor: “a plan for arranging elements in such a way as to best accomplish a particular purpose.”  Adică vedeau totul ca pe un plan de ordonare a elementelor în așa fel încât rezultatul final să îndeplinească un scop anume.

Piesa Lounge Chair este exemplul ideal: o bază stea din aluminiu ce susține construcția rotativă a șezutului, trei carcase individuale realizate din placaj curbat de lemn pentru șezut și două pentru spătar, trei perne moi îmbrăcate în piele care sunt încastrate în aceste carcase, brațe tapitate cu piele, două colțare din oțel camuflate ce conectează spătarul de șezut, două cleme din aluminiu ce prind cele două elemente ale spătarului, glisiere, câteva șuruburi și manșoane, șaibe de distanțare și patru ventuze ce oferă flexibilitate structurală.  Și ca să îl cităm încă o dată pe Charles Eames… “The details are not the details. They make the design. The connections, the connections, the connections. It will in the end be these details that give the product its life.”

Întregul proces meticulos de realizare a Lounge Chair-ului se exprimă în cele mai mici detalii structurale ale acestei piese complexe de mobilier. Excelența sa este bazată pe calitatea producției și perfecțiunea designului. Vitra garantează folosirea materialelor durabile, de înaltă calitate, îmbinate cu o măiestrie de apreciat. La fel ca și în 1956, primul an în care Lounge Chair-ul a fost produs, asamblarea manuală a acestei capodopere necesită aceiași 47 de pași.

 

Expoziția retrospectivă Eames by Vitra

27 Septembrie – 14 Octombrie

The Ark București, Str. Uranus 150

 

event Facebook: http://tinyurl.com/9act8z3

mai multe detalii: www.introdesign.ro