Bursa Gabriela Tudor pentru manageri de dans

Dance Camera Istanbul cu Onur Topal-Sümer
20 septembrie, orele 20.00
prezentare video @ ZonaD – studio Paradis Serial
str. Iulia Hasdeu nr. 3, sector 1
intrarea libera in limita locurilor disponibile

Fundatia Gabriela Tudor va invita la prezentarea video despre festivalului Dance Camera Istanbul ce va fi realizata de Onur Topal, joi 20 septembrie ora 20.00 la ZonaD – studio Paradis Serial. Coregrafa și curatoarea Onur Topal-Sümer (Turcia) se afla în perioada 9-30 septembrie în România, beneficiind de o bursă Gabriela Tudor în managementul proiectelor de dans, oferită în cadrul programului european E-Motional Bodies & Cities. Bursa are ca scop încurajarea schimburilor culturale și a colaborărilor între administratorii din dans din țările participante în proiectul E-MOTIONAL (România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie, Turcia).

Bursa este dedicată memoriei Gabrielei Tudor, care a contribuit la dezvoltarea scenei artistice din România și a colaborărilor internaționale în domeniu, și extinde inițiativa existentă lansată în 2010 în Marea Britanie împreună cu Fundația Rațiu și body > data > space. (www.gabrielatudor.ro).

Pe durata șederii în România, Onur Topal Sümer va avea întîlniri cu artiști și organizații din București, Bacau și Cluj-Napoca, va participa la evenimente și va susține o prezentare a festivalului Dance Camera Istanbul, între ai cărui inițiatori se numără și al cărui director & curator este. Prezentarea va cuprinde vizionări de filme de dans realizate de artiști turci.

Festivalul Internațional de Film și Fotografie de Dans “Dance Camera Istanbul” este un festival tînăr, inițiat de un grup de artiști independenți din diverse domenii artistice, cu scopul de a conștientiza cu privire la multiculturalitatea și multidisciplinaritatea formelor artistice, precum și pentru a crea un spațiu de libertate, o platformă fără bariere și un mediu artistic propice schimbului, experimentului și creației. Dance Camera Istanbul promovează atît artiștii consacrați, cît și pe cei emergenți. Unul din scopurile principale ale Dance Camera Istanbul este de a susține și promova schimbul de idei și a oferi oportunități de colaborare pentru regizori, dansatori, coregrafi, fotografi, muzicieni și exploratori ai dansului și ai tehnologiei digitale. Mai multe informatii despre festival pot fi gasite pe site-ul http://www.dancecamera-istanbul.org.

Originară din Istanbul, Onur Topal-Sümer este coregraf și dansator independent, artist media/ realizator de filme de dans. A studiat baletul și ulterior dansul contemporan la Universitatea Tehnică Yildiz, specializîndu-se ulterior în coregrafie și tehnologie digitală în cadrul unei burse la Universitatea din California, Irvine. Onur s-a format, a performat și și-a montat piesele în Europa, SUA și Asia și a lucrat între alții cu artiști precum Donald McKayle, Yvonne Rainer, Loretta Livingstone, precum și membrii ai companiei Wupertal a Pinei Bausch. A colaborat ca performer cu Istanbul State Theater, Loretta Livingston & Dancers (Los Angeles), No Dancers’ Company (Germany), Archtiexture Dance Company (Irvine, CA), Full Radius Dance and Beacon Dance in Atlanta. A fost comisionată să creeze piese coregrafice site-specific și instalații video la Atlanta for Flux 2010&2011 și a realizat coregrafia sau proiecte multimedia pentru diverse producții de scenă ale companiei Full Radius Dance și ale altor companii. A produs și organizat numeroase evenimente de video-dans și dans contemporan la Istanbul și în SUA și este directorul și curatorul festivalului Dance Camera Istanbul.

Bursa este organizată de Fundația Gabriela Tudor în cadrul proiectului E-Motional Bodies & Cities, finanțat de programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, Administrația Fondului Cultural Național și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.