Joi, 13 septembrie 2012, e o zi norocoasă pentru fanii lui Alexandru Andrieş. Artisul a pregătit o dublă lansare în Ceainăria Cărtureşti Verona, de la ora 16:30: albumul de călătorie Cu mătuşa prin România, publicat la Editura Vellant, şi discul JT, produs de casa de discuri A&A Records.

Al treilea album de Alexandru Andrieş apărut la Editura Vellant, Cu mătuşa prin România spune povestea unei călătorii aşteptate de 44 de ani, de când mătuşa artistului a plecat din ţară în America. O călătorie prin România, cu aparatul foto în mână, gata să surpindă locuri frumoase, mâncăruri grozave şi momente amuzante din două perspective: a lui Alexandru Andrieş şi a simpaticei mătuşi venite din Key Biscayne să revadă ţara în care a crescut. Pentru ca lucrurile să fie perfect documentate, relatarea nepotului este transcrisă în album, iar a mătuşii este imprimată pe DVD-ul bonus care însoţeşte cartea.

Discul JT (cu un titlu format din iniţialele lui James Taylor) aduce noi sonorităţi pentru 18 piese din discografia artistului american care deţine cinci premii Grammy şi un loc în Rock & Roll Hall of Fame. Amuzante sau delicate, despre dragoste sau despre oraş, melancolice sau ironice, piesele de pe albumul JT ne aduc mai aproape de muzica lui James Taylor în timp ce fredonăm în româneşte Summer’s here/A venit vara iar sau Don’t let me be lonely tonight/Să nu mă laşi singur.

Despre Cu mătuşa prin România:

… nu vorbim de un album turistic comandat de vreo instituție, e relatarea sinceră și fără nici un fel de scop a unei călătorii în care se amestecă peisaje, pofte culinare, uimiri și admirații sincere (dar și comentarii acide, cînd e cazul). De fapt, e ca și cum asistaţi invizibili la o discuție între mătușa mea și mine, pe subiectul acestei călătorii pe care ea și-o dorea de ani de zile și care în sfîrșit s-a întîmplat – aerul relaxat și ideea de intimitate sînt ingredientele care dau gustul special pe care îl are și cartea, și discul BONUS – și cred că am făcut bine mergînd în această direcţie …

Alexandru Andrieş

 

Despre JT:

Aerul acestui disc este transparent şi vesel, şi contribuie la acest lucru şi faptul că, practic, e un album acustic cu multe aranjamente vocale şi cu intervenţii instrumentale fine şi eficiente – în mod sigur a contat şi secţia ritmică, cu tobele înlocuite de percuţii şi cu un foarte discret pian electric RHODES în locul pianului acustic, plus timbrele speciale ale celor trei chitări şi riff-urile asigurate de flaut şi trompetă – toată această paletă sonoră plimbîndu-se printre subiectele atît de variate ale cîntecelor, de la pseudo-basmul modern din A FOST ODATĂ CA-N POVEŞTI pînă la aglomeraţia aberantă a oraşului paralizat de maşini din BLOCAJ RUTIER – în mod sigur o să vă regasiţi într-un cîntec sau altul, garantez  🙂

Alexandru Andrieş