Vernisaj: 31 martie 2019, ora 13.00, Muzeul Catedralei Mitropolitane

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 31 martie – 25 mai 2019, fiind vorba de lucrările a 64 de artiști plastici. Invitați speciali vor fi maestrul Silviu Oravitzan și meșterul popular Nicoale Muntean. Evenimentul se bucură de binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Cu ocazia Duminicii a III-a din Postul Mare, închinată Cinstirii Sfintei Cruci, respectiv în data de 31 martie 2019, Arhiepiscopia Timișoarei, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, organizează o expoziție de artă cu tema „LA RĂSCRUCEA SATULUI – LUMINI STRĂPUNSE” în cadrul Muzeului Catedralei Mitropolitane din Timișoara. În deschidere va vorbi criticul de artă Gabriel Kelemen, lector universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, în același timp, cercetător, care a dezvoltat o teorie unică la nivel mondial, prezentată într-o impresionantă lucrare intitulată „Universalitatea Arhetipului Sferă-Vortex”.

Evenimentul va puncta, în primul rând, tematica „Sfintei Cruci”, dar, în al doilea rând, avem bucuria de a ne raporta și la anul omagial 2019. De aceea, printre ideile directive, care vor subordona activitatea Bisericii în anul ce vine, putem sublinia: satul – matrice cosmică, troițele de la răscruci de drum, colțul de rugăciune al casei tradiționale, simboluri ale portului traditional românesc (costume care poartă semnul sfintei cruci), totul sub semnul Luminii lui Hristos și al Crucii neamului românesc. România s-a aflat întotdeauna la o „răscruce a vânturilor” istoriei, dar, sub semnul Sfintei Cruci, diviziunile și dezbinările între semeni sunt mereu anulate prin „purtarea sarcinii (crucii)” sau acceptarea celuilalt în dragostea lui Hristos. Dincolo de cruce, dar chiar și în mijlocul ei, se află Lumina-Hristos, care luminează pe tot omul ce vine în lume.

Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul organizează expoziția de artă vizuală în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara și Muzeul Catedralei Mitropolitane.

Lucrările vor fi cuprinse într-un catalog care va fi tipărit la Tipografia Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei.