Vernisajul  expoziţiei cu tema “Saşii din Transilvania”, a avut loc sâmbătă 25 august 2012, la ora 17, la Galeria de Artă  Contemporană Turnul Fierarilor din  Sighişoara.  Expoziţia va fi deschisă până în 10 septembrie 2012.

La deschiderea expoziţiei au luat cuvântul: artiatul Dan Todea, profesorii şi scriitorii Ion Neagoş, Marius Iosif si Dan Lototchi.

Este vorba de un proiect documentar, aflat în lucru, despre saşii  din Transilvania, la 20 de ani după plecarea masivă a acestora in Germania. Constă dintr-o serie de fotoreportaje din satele saseşti din Transilvania, cu personaje care au ales sa ramână  in România. Finalitatea va fi un album cu fotografii, un audio-book cu interviuri, un DVD multimedia şi o expoziţie de fotografie. Proiectul are caracter intercultural, social, antropologic şi de istorie orală.

Echipa internatională de artişti este compusă din:

Grażyna Myślińska este fotoreporter al Agenţiei de Presă  Forum din Varşovia, Polonia.  În ultimii doi ani a facut mai multe călătorii de documentare şi fotoreportaje în Transilvania.

Sławomir Olzacki este fotoreporter al Agenţiei de Presă Forum din Varşovia, Polonia. Fotoreportajele despre saşii din Transilvania au fost publicate recent în revista Polityki din Polonia. http://www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1528763,1,reportaz-niemcy-znikaja-z-transylwanii.read

Niculae Ardelean a făcut lucrari de restaurare a unor monumente funerare din Seleuş si Viişoara. Este artist ceramist, dar si pictor si grafician, fiind membru al Asociaţiei Artistilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighişoara

Lucian Muntean este fotoreporter la Adevărul Holdind, Dilema Veche si Modernism.ro. Incepând din 2009 a iniţiat proiectul despre saşii  din Transilvania, fotoreportajele fiind publicate  în Adevarul, Dilema Veche, Regard, Modernism şi expuse la ICR Varşovia şi Festivalul Photoespagna Madrid, 2012.

Fotografiile pe hartie mauală si cartea “Dangale” sunt , realizate in colaborare cu Răzvan Supuran la Atelierul de Carte @MTR

Parteneri oficiali: Institutul Culrural Român, Asociaţia Artiştilor Plastici Alma Mater Castrum Sex Sighişoara, Modernism.ro, FORUM Polska Agencja Fotografów, FOTOKLUB Rzeczypospolitej Polskiej,  Historia,  Dilema veche, Adevarul, Muzeul de Arta Comparata Singeor-Bai,Atelierul de Carte @MTR, Galeria ArtXpert Fine Art Concept Store.

Audio Slide Show Grażyna MyślińskaSławomir Olzacki

http://www.youtube.com/watch?v=QqXWLXaowkI&feature=youtu.be

Audio Slide Show – Luian Muntean

Saşii din Viscri si Biertan: http://www.youtube.com/watch?v=iz9qJkjlKN8&feature=youtu.be

 fotografii: Adrian Muntean, Mariana Comşa, Lucian Muntean
Turnul Fierarilor Sighisoara