Lucrările de ceramică ale artistei Sandra Berghianu vor fi expuse în perioada 10-12 iulie 2020 la MODUL Cărturești, (strada Academiei nr. 18, București) în cadrul evenimentului “Ceramic, flowers& ice cream market”
*
O vizită în atelierul artistei Sandra Berghianu
Într-o frumoasă casă din Cotroceni, în zona în care Bucureștiul încă își păstrează farmecul, Sandra Berghianu (n. 1989) are atelierul de ceramică. De afară clădirea rămâne discretă, fără să trădeze că în interior găzduiește activități creative, ocupații de zi cu zi a celor care o locuiesc. Alături de Sandra, mai au ateliere aici Roxana Bâra – studio mud – ceramică, Andreea Tron și Iulia Cuican – Atelier Tron – textile și creație vestimentară și Anca Cioarec și Brândușa Tudor – stardust architects -design interior.
***
Zilele astea de început de iulie au fost caniculare în București. Dacă aveți în plan să vizitați un atelier de ceramică vă recomand să țineți cont că acolo funcționează cuptoare și să nu vă sincronizați cu programul arderilor. Temperatura la care trebuie arse obiectele ceramice ajunge la + 1230 de grade Celsius, timpul de ardere este de 12 ore, urmând apoi o răcire lentă de 48 de ore. Această căldură radiază și face ca temperatura din camera unde este instalat cuptorul să urce la peste 45 de grade Celsius.
***
Pe masa de lucru din atelierul Sandrei Berghianu erau deja la uscat, după o primă fază de modelaj, câteva obiecte ceramice din gresie. Păreau niște boluri mari sau ghivece. Alături roata de olărit electrică era gata de acțiune.
În timp ce am savurat un ceai verde (turnat din ceainicul și băut din cana produse în acest atelier) Sandra mi-a povestit despre traseul ei profesional și artistic.
Din 1996 până în 2005 a fost la Școala Japoneză din București, a urmat apoi liceul la British School din București.
Studiile superioare le-a continuat în Anglia începând din 2008 – 2009 la Chelsea College of Art&Design London, apoi 2009-2012 Graphic Design, Camberwell College of Arts, London, timp în care, din 2010 -2011 a avut o bursă la Willem de Kooning Academie, Rotterdam, Olanda, Graphic Design (ERASMUS Exchange Programme).
A urmat apoi 2013-2015 un master la Art & Science, Central Saint Martins College of Art, London.
Expoziția Today Tomorrow, Bargehouse, London , 2013. Foto arhiva personală Sandra Berghianu Expoziția Today Tomorrow, Bargehouse, London , 2013. Foto arhiva personală Sandra Berghianu Expoziția Today Tomorrow, Bargehouse, London , 2013. Foto arhiva personală Sandra Berghianu Expoziția Today Tomorrow, Bargehouse, London , 2013. Foto arhiva personală Sandra Berghianu Expoziția Black Box, Central Saint Martins College of Art & Design, London, 2014 . Foto arhiva personală Sandra Berghianu
Cu toate că a avut ocazia să experimenteze cele mai noi și revoluționare modalități și tehnici de expresie artistică, Sandra Berghianu a devenit interesată de ceramică.
În acest sens a avut șansa de a învăța atât partea tradițională de meșteșug cât și rafinamentul estetic de la artiști ceramiști din Japonia, în cadrul a două specializări. Prima în 2013 – ceramist Fumiko Matsuzaki, Fukuoka, Japonia, iar apoi în 2015 la atelierul ceramic Hakuyo-Gama, Kanagawa, Japonia.
Stagiu în atelierul ceramic din Japonia. Foto arhiva personală Sandra Berghianu Stagiu în atelierul ceramic din Japonia. Foto arhiva personală Sandra Berghianu
În timp ce povestea se derula, roata de olărit ținea pasul. Obiectele ceramice văzute (despre care credeam că sunt boluri sau ghivece) au intrat într-o noua etapă de modelaj, au fost finisate, tăiate și apoi îmbinate.
Am asistat la o construcție pe verticală a lor. Ce văzusem inițial erau doar piesele componente ale unor vaze, cu o arhitectură elaborată.
A fost interesant cum etapele de studii ale Sandrei, cu incursiuni în Marea Britanie și Japonia se clădeau asemenea vazei, cu forme suprapuse și apoi îmbinate perfect.
În final a fost inedit să aflu că traseul parcurs de Sandra a fost făcut cu ani în urmă de către mama și bunicul ei, fost diplomat. Cele trei generații au pendulat între occident și extremul orient, plecând și revenind acasă, în România.
Text și fotografii: Lucian Muntean
*
O serie de lucrări ceramice, boluri, ceainic, vaze decorative din gresie sau porțelan, cu glazuri din Anglia, Japonia sau unele preparate în atelier de către Sandra Berghianu.
Recent Comments