WHY DEMOCRACY?

Festival de film documentar dedicat democraţiei şi drepturilor omului

3-8 august, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

British Council şi Asociaţia Pro Democraţia organizează festivalul de film WHY DEMOCRACY, care aduce în atenţia publicului românesc 22 de filme documentare proiectate în peste 200 de ţări şi teritorii, atingând o audienţă de peste 300 de milioane de spectatori şi generând numeroase dezbateri în toată lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect internaţional şi sunt realizate de regizori independenţi, premiaţi la festivaluri de film de notorietate.

Subiectele abordate de filme sunt diverse: metodele de tortură aplicate în închisorile americane / alegerea democratică a unui şef de clasă în China comunistă / scandalul generat de nişte benzi desenate daneze în comunitatea musulmană etc. Acţiunea filmelor se desfăşoară în diferite ţări:  Marea Britanie, Bolivia, China, Croaţia, Cuba, Danemarca, Republica Democrată Congo, Egipt, India, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Rusia, Africa de Sud, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Filmele Why Democracy?  au constituit punctul de plecare a numeroase discuţii în întreaga lume, ajungând la audienţe impresionante care s-au angajat într-o dezbatere globală despre democraţie şi drepturile omului. Mai multe detalii pot fi găsite la  www.whydemocracy.net

Filmele sunt în limba engleză şi nu au subtitrare în limba română. Intrarea este gratuită.

 

Brief filme:

Please Vote for Me – Un experiment de democraţie în China:  alegeri democratice sunt organizate într-o şcoală primară.

Bloody Cartoons – O poveste despre cum şi de ce 12 desene dintr-o mică publicaţie de provincie din Danemarca au putut implica această ţară în confruntări cu musulmani din întreaga lume.

Taxi to the Dark Side – O poveste despre disparităţile din ce în ce mai mari dintre respectarea drepturilor omului şi metodele folosite pentru a colecta informaţii de la suspecţii de terorism.

Egypt: We Are Watching You – Dacă primele alegeri democratice din Egipt, după 24 de ani, sunt umbrite de acuzaţii grave de fraudă şi de numeroase acte de violenţă, ce legitimitate are noul regim?

Iron Ladies of Liberia – După aproape două decenii de război civil, în 2006, Liberia are primul oficial ales prin vot liber, care este şi prima femeie şef de stat din Africa.

In Search of Gandhi – India înregistrează în ultimii ani o creştere economică evidentă. Este, însă, această dezvoltare resimţită de toată populaţia? Sau, mai bine zis, câte dintre valorile lui Gandhi se mai aplică în societatea indiană de astăzi?

For God, Tsar and the Fatherland – O poveste despre patriotismul din Rusia, despre valorile unei societăţi, despre o altfel de democraţie.

Looking for the Revolution – E nevoie de mai mult decât de un tricou cu Che Guevara pentru a fi revoluţionar. Pe tine ce te-ar determina să porneşti o revoluţie?

Dinner with the President – Care sunt implicaţiile pentru democraţie în Pakistan atunci când partidele politice laice cedează în faţa agendei islamice?

Scurtmetraje: Kenya, Africa de Sud, Iran, Italia,  Republica Democrată Congo, Cuba, India, Rusia, Croaţia, Pakistan, Marea Britanie, Spania