Incepand cu data de miercuri, 11 iulie, veti putea urmari la Salonul de proiecte filmul Oliviei Mihaltianu Baguetti W*EASTERN. Acest film este a doua productie din trilogia W*EASTERN, prezentata in expozitia „Din spatele scenei” care poate fi vizitata pana in data de 5 august 2012.

In data de joi, 12 iulie, programul de vizitare va fi prelungit pana la ora 21.00.


„Din spatele scenei”
 
Artisti: Biroul de Cercetari Melodramatice impreuna cu Stefan Tiron, Simina Guga si Irina Costache, Tatiana Fiodorova, Bogdan Girbovan, Mihaela Michailov & Paul Dunca, Olivia Mihaltianu, Alex Niculescu, Stefan Sava

Perioada
: 22 iunie – 5 august 2012 
Al doilea episod care urmeaza open call-ului lansat de Salonul de proiecte in iulie 2011, expozitia Din spatele scenei aduce impreuna artisti care si-au construit lucrarile – aratate acum in premiera si produse special cu aceasta ocazie – bazandu-se, in majoritatea cazurilor, pe un proces indelungat de cercetare si de lucru, fiind vorba de demersuri puternic reactive la diverse particularitati – sociale, politice si culturale – ale contextului local. Potrivit unor consideratii actuale, arta contemporana are propriul ei rol, isi produce propriile ei „decupaje” in mecanismele de productie a cunoasterii si de intelegere a realității. Beneficiind de avantajul autonomiei, al neinregimentarii imediate in circuitele obisnuite de validare a produselor materiale si simbolice, arta contemporana face conexiuni intre domenii care altminteri nu s-ar putea intalni intr-un orizont al multi-disciplinaritatii. Ea reveleaza totodata resorturi ascunse si conditionari aparent neutre in chiar modul de constructie a cunoasterii, prin activarea unor nebanuite resurse de gandire critica. Imbinand reflectia teoretica cu investigatia istorica, aducand in ecuatie abordari artistice de tip perfomativ sau moduri de vizualizare proprii culturii de masa, pozitiile artistice din cadrul acestei expozitii reflecta diversitatea metodelor, sursele conceptuale multiple, expun constructii identitare fracturate  si „antagonisme culturale” – toate fiind trasaturi ale artei contemporane, asa cum e ea inteleasa astazi la nivel global.

  Un element important care defineste expozitia de fata este tocmai urgenta, necesitatea resimtita de participanti de a iesi din cubul alb, din spatiul aseptic al artei, pentru a intra in contact cu zone ale spatiului public – inteles aici nu (doar) in acceptiunea lui de spatiu urban, ci (si) ca spatiu ce inglobeaza o multiplicitate de discursuri care traverseaza sfera publica – prea putin prezente la nivelul reprezentarilor mediatice si al perceptiei colective, dar care au un rol determinant in felul in care se configureaza spatiul social in prezent. Cautarea unor moduri eficiente de diseminare a mesajelor – precum si intentia de conectare cu publicul pe coordonatele familiare ale culturii de masa sau ale contextului educational – are drept rezultat preluarea unor formate de mass-media (precum ziarul sau radioul), constructia in spatiul de expozitie a unui cinema sau performarea unei piese de teatru intr-un cadru transformat in sala de clasa. Ceea ce se comunica e o constelatie de probleme care definesc conditia prezentului, avansand intr-o multitudine de directii: de la marginalitate sociala si „diferenta radicala” la biopolitica, politici ale natalitatii si tehnologii reproductive, de la feminism si protest politic la chestionarea institutiilor dominante si a paradoxurilor misterioase ale istoriei recente. 

Expozitia e insotita de un ghid in care sunt prezentate proiectele expuse.

 

Multumiri speciale: Cristina Armeanu si Abis Studio.
Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru si se desfasoara in spatiile din Calea Mosilor, nr. 62-68, etaj 2, Bucuresti, cu sprijin financiar si logistic oferit de Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se focalizeaza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg.
Expozitia „Din spatele scenei” poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 si 18.00.
 
Salonul de proiecte
Calea Mosilor, nr. 62‐68, etaj 2, Bucuresti.