Sculptorul Marcel Guguianu a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 89 de ani. Ultima sa dorinţă a fost ca inima să-i fie scoasă şi dusă în localitatea sa natală, Bârlad.

Inima sculptorului va fi aşezată într-o sculptură, în curtea pavilionului expoziţional din Bârlad, care-i poartă numele. Marcel Guguianu a lăsat în urmă un număr impresionant de lucrări de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi bronz şi marmură ale unor scriitori, poeţi, savanţi, actori, amplasate în parcuri, grădini publice, instituţii, teatre şi muzee, atât în oraşe din ţară, dar şi din străinătate. Operele sale fac parte din colecţii particulare şi de stat de la noi, dar şi în foarte multe ţări din lume.

Guguianu era consilier restaurator pentru monumente istorice si de arta si membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Activitatea sa se reflecta in opere de sculptura monumentala, ansambluri statuare, busturi de bronz si marmura. A participat, incepand cu anul 1948, la toate expozitiile din Romania si la traditionalele festivaluri, simpozioane si bienale internationale de arta plastica. Marcel Guguianu va fi inmormantat la Barlad.

Nascut pe 28 iunie 1922, Guguianu a fost student al Academiei de Arte Frumoase Bucuresti, sub indrumarea profesorului Cornel Medrea. A fost profesor de sculptura si desen, consilier restaurator pentru monumente istorice si de arta, membru permanent al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Bancii Mondiale (statueta sa “Ciocarlia” a devenit Emblema diviziei de cultura a Bancii Mondiale, Washington). A fost si profesor de sculptura invitat al statului San Marino.

Incepand cu anul 1948, a participat la toate expozitiile anuale, bienale si de grup din Romania si la traditionalele festivaluri, simpozioane si bienale internationale de arta plastica, la Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovac, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzeala, care-i poarta numele, la Contess Madelaine din New York. In 1992 s-a creat Fundatia “Marcel Guguianu”.

Marcel Guguianu a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler de presedintele Ion Iliescu, in 2002, la implinirea varstei de 80 de ani si respectiv a 60 de ani de activitate, dar si cu multe alte titluri si distinctii, din partea unor institutii din Italia, San Marino, Brazilia si SUA.