Avem plăcerea să inaugurăm redecorarea scării de bloc din strada I.C. Brătianu nr. 44 din București. „Vernisajul” are loc miercuri, 20 iunie 2012 la ora 19.00.

Inițiativa face parte din proiectul pilot „Remodelarea spațiului comun la bloc”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Scopul proiectului este promovarea unui model inovativ de reamenajare a spaţiilor de folosinţă în comun din scările blocurilor vechi, care să pună în valoare moștenirea culturală și istorică locală.

Proiectul a oferit șansa bucureștenilor care locuiesc la bloc să aplice pentru un concurs dedicat, cu scopul de a redecora tematic spațiul locativ. A fost aleasă o temă cultural-istorică care să scoată la lumină memoria cartierului și să aducă în atenția publicului valorile spirituale și materiale ascunse de blocurile construite în perioada comunismului.

Câștigătorii concursului au fost locatarii din str. I.C. Brătianu nr. 44, scara B, aflată în prelungirea străzii Covaci, în zona Centrului Vechi din București. Clădirea a fost construită, în anii 60, în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej și este un exemplu tipic de edificiu comunist construit după război. Acest veritabil paravan a ascuns privirii, timp de 60 de ani, valoarea și farmecul centrului istoric: străzile negustorilor, Curtea Domnească (unde, pentru prima dată, a fost atestată cetatea Bucureștilor – Vlad Țepeș, 1459), clădiri pitorești din secolul al XIX-lea și numeroase biserici, dintre care se remarcă Biserica Sf. Anton, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti (1554).

Timp de 4 săptămâni, interiorul scării de bloc a fost parțial reamenajat, fiind transformat dintr-un spațiu impersonal, gri și anost într-un spațiu nou și primitor, stilizat cu elemente estetice care te îmbie să redescoperi istoria zonei. Puteți urmări jurnalul fotografic al lucrărilor pe facebook.com/ScaradeblocDesign.

 

În faza următoare, proiectul își propune realizarea unui ghid online și a unor materiale foto-video, privind dinamica reamenajării, adresate celor care locuiesc la bloc. Acestea oferă informaţii și soluții simple și originale de reamenajare a spațiilor locative puțin costisitoare ce pot fi un punct de reper pentru cei interesați. O bază de date cu artişti şi designeri de interior, disponibilă online, va fi de asemenea accesibilă.

Vă așteptăm cu multă plăcere la deschidere, miercuri, 20 iunie 2012 la ora 19.00, in holul scării B, str I.C. Bratianu nr 44 (punct de reper Hanul lui Manuc)
Link-ul către proiect aici http://scaradebloc.ro/vernisajul-scarii-de-bloc-b-din-i-c-bratianu-44-bucuresti/

Coordonator proiect: Minodora Cerin, [email protected], 0747 153 118

Coordonator comunicare: Oana Ioniță, [email protected], 0730 040 514

Alte detalii pe www.scaradebloc.ro, facebook.com/ScaradeblocDesign

 

Proiectul „Remodelarea spațiului comun la bloc” este un proiect apolitic și cultural.

Proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte București, Federația Asociațiilor de Proprietari din România

Parteneri media: RFI Romania, Modernism.ro, Zeppelin Magazine, calendarevenimente.ro, Romaniapozitiva.ro, DecosiEco.ro, BeWhere!