http://www.petitieonline.ro/petitie/contestarea_oug_cu_privire_la_functionarea_institutului_cultural_roman-p28379058.html 

Scrisoare deschisa catre Primul Ministru al Romaniei

Domnule Prim-Ministru,

Reprezentanti ai comunitatii culturale din Romania si din strainatate va solicita prin prezenta scrisoare anularea ordonantei de urgenta a Legii nr. 356/2003, privind statutul, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman.

Contestam in primul rand schimbarea acestui statut printr-o ordonanta de urgenta, considerand ca nu exista niciun temei pentru o astfel de decizie a guvernului. Activitatea ICR a fost si poate fi inca monitorizata si evaluata, atat calitativ, cat si financiar, in baza rapoartelor institutiei si a rezultatelor cuantificabile ale acesteia, de catre institutii competente in acest sens. Exista date publice care dovedesc ca aceasta activitate s-a desfasurat in mod transparent, pe criterii profesionale si nu politice. Orice acuza care sustine contrariul ar trebui sa fie bazata pe argumente fondate.

Trecerea din subordinea autoritatii simbolice a institutiei presedintiei in subordinea Senatului este o falsa pretentie de depolitizare, cata vreme Senatul este o institutie politica, alcatuita in majoritate din reprezentanti ai partidelor politice. Abia aceasta decizie este o forma de politizare a ICR si de pierdere a autonomiei actului cultural. Activitatea ICR nu s-a desfasurat conform unei agende politice, lucru reflectat in toti acesti ani prin diversitatea proiectelor culturale realizate de, sau cu sprijinul ICR, proiecte care nu s-au rezumat la reprezentarea nationala ci au intrat in dialog cu alte culturi, au promovat valori recunoscute si au incurajat si generatiile tinere, au atras atentia asupra unei culturi romane vii.

Solicitam pastrarea legii de functionare a ICR in formula actuala si organizarea unei dezbateri publice inainte de orice schimbare structurala.

Aceasta scrisoare nu este doar una de adeziune fata de institutia ICR, ea este in acelasi timp un semnal de alarma fata de modul abuziv si arbitrar in care autoritatile statului inteleg administrarea culturii. Asteptam un raspuns public din partea dumneavoastra asigurandu-va ca vom intreprinde toate demersurile necesare in vederea contestarii acestei decizii.