In 1997 s-a intamplat prima editie de Garana Jazz Festival in curtea hanului La Rascruce avand in distrubutie nume ca Paul Weiner, Pupa Hromatka, Mircea TIberian, Liviu Butoi, Bega Blues Band sau Marta Hristea.

Editia a XVI-a se desfasoara in 2012 la Poiana Lupului (Garana) iar  programul arata astfel:
12 iulie: Iordache (Romania), Slawek Jaskulke (Polonia), John Scofield Hollowbody Band (SUA), Adrian Gaspar Trio (Austria);
13 iulie: Mario & The Teachers (Romania), Portico Quartet (UK), Edgar Knecht Quartet (Germania), Brink Man Ship feat. Nils Petter Molvaer (Elvetia, Norvegia);
14 iulie: Tord Gustavsen Quartet (Norvegia), Dave Holland Prism (SUA), Kuara (Finlanda), Emi Dragoi & Jazz Hot Club de Roumanie (Romania);
15 iulie: Eugen Gondi Trio (Olanda), Bugge Wesseltoft & Friends (Norvegia, Franta, Germania), Carlos Bica – Azul (Portugalia), Marc Ribot y Los Cubanos Postizos (SUA, Cuba).

Hai sa-i luam pe rand. John Scofield, unul din gigantii jazz-ului ultimilor 50 de ani, ghitarist de mare talent si rafinament, cu peste 4 decenii de experienta, aduce in fata publicului din Garana un proiect nou, John Scofield’s Hollowbody Band. El va concerta alaturi de unul dintre marii ghitaristi ai noii generatii, Kurt Rosenwinkel. Ben Street este un basist format sub influentele lui Dave Holland si Miroslav Vitous. Bill Stewart este un tobar melodic, cu multa experienta atat ca membru cat si ca leader de trupa. Proiectul este foarte tonal, alcatuit din mai multe aranjamente ale lui Scofield facute special pentru acest grup. El se bazeaza pe posibilitatile orchestrale ale ghitarelor, bassului si percutiei. Este un super grup care va uimi mai ales prin improvizatiile membrilor sai.

Ziua a doua va aduce Portico Quartet. Albumul omonim al formatiei Portico Quartet este minimalism-hipnotic, imbratisand noi teritorii sonore. Inspirati de muzica ambientala, clasica, dance, electronica au creat un sound ciudat, frumos, cinematic, futurist care nici acum, la 4 ani de la lansarea primului album, nu poate fi comparat cu al nici unei alte formatii. Ei canta jazz, dar un anumit tip de jazz, imbibat cu ultimele trenduri muzicale ale strazilor londoneze.

In ziua a treia Dave Holland Prism care il include in componenta si pe Kevin Eubanks (ghitara), compozitor cunoscut mai ales ca leader al trupei Tonight Show Band din emisiunile lui Jay Lano (NBC). Tot in cadrul acestui proiect muzical este prezent si Eric Harland, muzician cu propria trupa, dar a cantat cu un numar impresionant de muzicieni precum Wynton Marsalis, Joshua Redman, Ravi Coltrane si Charles Lloyd. Craig Taborn este pianist si compositor. Canta jazz, dar are si proiecte de techno si dark ambient. Pana la Garana, mai jos, un solo cu Dave Holland.

Iar la final de festival, Marc Ribot y Los Cubanos Postizos. Trupa originala care devenise un adevarat fenomen la sfarsitul anilor 90. Grupul s-a format in jurul lui Ribot care s-a afirmat prin siguranta si gratia cu care canta. Aclamat pentru toate proiectele sale, Ribot vine la Garana in formula “cubanezilor cu proteze”. Atat Guitar Magazine cat si Rolling Stone nu au decat lucruri bune de spus despre acest proiect.
Tobarul cubanez Horacio “El Negro” Hernandez a luat cu asalt America incepand cu anii ‘90. Canta pop, latin jazz, jazz si rock. A cantat alaturi de multi mari muzicieni printre care si Santana. O buna parte dintre albumele pe care apare a castigat premii Grammy.

Sunt doar cateva recomandari din toate cele propuse, deloc putine, la Garana in 2012. Pentru programul complet si alte amanunte suplimentare, da un clic la Garana.