PELICAM soseste la Tulcea ? Filme documentare, de fictiune si animatie despre mediu si oameni.

Festivalul International de Film despre mediu si oameni PELICAM debuteaza intre 15 si 17 iunie la Tulcea, prezentand in competitie atat lungmetraje, cat si filme de scurt metraj, ce aduc in discutie perspective interesante  cu privire la problematica mediului inconjurator.

Centrul Cultural Jean Bart si Piata Civica din Tulcea vor gazdui pe parcursul celor trei zile videoproiectii ale filmelor premiate in festivaluri renumite, precum cele de la Cannes, Berlinale sau Sundance. Printre numele sonore din cadrul PIFF 2012 se numara ?Gasland?, in regia lui Josh Fox, film castigator al Premiului Juriului in cadrul festivalului de la Sundance si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film documentar. Proiectia filmului va  fi urmata de o dezbatere publica pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania, cu specialisti pe teme de mediu. ?Xingu?, lungmetraj prezentat la Berlinale 2012 ce suprinde povestea adevarata a fratilor Villas-Boas si evenimentele care au dus la crearea Parcului National Xingu, prima mare rezervatie indiana din Brazilia. Acest film readuce in atentia publicului in seara de deschidere PELICAM 2012 un subiect dramatic si uitat din istoria Braziliei.

Filmul de inchidere a festivalului se numeste “Voyage sous les mers”, regizat de Jean-Jaques si Francois Mantello, produs de Jean-Michel Cousteau, fiul celebrului comandant iar naratorul acestei odisee este castigatoarea premiului Oscar actrita Marion Cotillard. Filmul va fi proiectat in premiera in Romania si difuzat in aer liber in Piata Civica din Tulcea.

?Aral, the lost sea?, in regia celebrei documentariste Isabel Coixet nominalizata pentru Palme d?Or si Ursul de Aur, va fi inclus intr-o proiectie speciala in Piata Civica a orasului Tulcea.

Sectiunea de scurtmetraje a Festivalului PELICAM prezinta filme multi-premiate in toata lumea precum ?Red Sands?, documentarul de debut al celebrului operator David Procter – castigator al premiului pentru cel mai bun scurtmetraj in cadrul Raidance International Film Festival si nominalizat pentru cel mai bun scurtmetraj la British Independent Film Awards ? un documentar ce pune sub semnul intrebarii limita intre traditie si cruzime din luptele cu tauri din San Fermin.

PELICAM aduce pentru copii filmul ?Ponyo?, in regia castigatorului premiului Oscar, Hayao Miyazaki, urmat de un workshop practic ce prezinta modul in care pot fi prelucrate deseurile pentru obtinerea unor produse care pot fi valorificate.

Unul din evenimentele speciale ale festivalului pentru publicul tulcean va fi sansa de a redescoperi aventurile filmate ale comandantului Cousteau, ce au avut loc in Delta Dunarii la inceputul anilor ’90.

Juriul festivalului PELICAM este alcatuit dintr-o echipa de specialisti ai mediului si filmului: competitiile de lungmetraje si de scurt metraje vor fi jurizate de Mihai Chirilov, director artistic TIFF, Teia Gavrilescu, presedinte Asociatia ViitorPlus si Mugur Pop, director tehnic al Comitetului National de Turism Ecvestru.

Festivalul International de Film PELICAM include atat proiectii de film in premiera nationala, cat si ateliere, workshopuri, dezbateri pe teme de actualitate si concert extraordinar in aer liber.

Intrarea este libera pentru toate evenimentele.

Festivalul International de film despre mediu si oameni PELICAM este organizat de Asociatia Culturala Les Herbes Folles. Sponsorul principal al evenimentului: APA NOVA Bucuresti, o companie VEOLIA. Sponsor PIFF 2012: Renault.  PIFF 2012 este organizat cu spirjinul Primariei Municipiului Tulcea si al Centrului Cultural Jean Bart Tulcea si in parteneriat cu Asociatia Ateliere Fara Frontiere, Independenta Film, Clorofilm si Sambata Sonora.

Pentru mai multe informatii cu privire la Festivalul PELICAM va rugam sa ne contactati la:  [email protected], telefon 0749063223,   persoana de contact  Mihaela Cretu.