Lansarea cartii „André Cadere / Andrei Cadere”
Miercuri 30 mai 2012, ora 19.00

Salonul de proiecte
Calea Mosilor nr. 62-68, Bucuresti, Etaj 2

Cartea „Andre Cadere / Andrei Cadere”  isi propune sa nuanteze perceptia dominanta asupra vietii si activitatii lui Andrei Cadere (1934–1978), artist de origine romana care a emigrat la Paris in 1967. Meditand asupra legaturii lui Andrei Cadere cu trecutul lui din Romania, aceasta carte se distanteaza intr-o anumita masura de viziunea „ortodoxa” care a marcat pana acum receptarea internationala a lui Cadere, viziune modelata in mare parte de dimensiunea programatica pe care artistul insusi a atasat-o barei de lemn si actiunilor lui performativ-polemice cu acest obiect.

Textele din cuprinsul cartii aduc in discutie modul in care s-a constituit in timp naratiunea parcursului artistic al lui Cadere, incercand sa desluseasca locul barei de lemn (si functia ei perturbatoare) in contextul artistic al anilor ’60–’70, aducand in discutie raporturile ei cu minimalismul, conceptualismul si critica institutionala. Perioada romaneasca a lui Cadere este investigata in contextul social, politic si cultural al anilor ’50–’60; astfel, sunt oferite cateva indicii privind existenta unor continuitati subterane care ar putea conecta critica incisiva a sistemului artistic intreprinsa de Cadere in occident cu „experienta marginalitatii” pe care el a trait-o in tara natala. Un element important in sustinerea ipotezei continuitatii e reprezentat de notiunea de munca/„travail” – privita ca un nod etic-comportamental ce subintelege rolul artei, pe de o parte ca angajament pepetuu, iar pe de arta parte ca generator de frictiune, rezistenta, dissensus.

Contributiile din acest volum formuleaza diverse ipoteze cu privire la urmele pe care realitatea traita in sistemul comunist le-ar fi putut lasa in ADN-ul unui artist ce a intretinut, dupa emigrarea in „lumea libera”, o relatie conflictuala cu puterea si conventiile din lumea artei. Perspectivele penduleaza intre Est si Vest, prezent si trecut, arta si viata, intrebarile sunt formulate pentru a fi suspendate, caci nu exista un (singur) raspuns cu privire la relatia lui Cadere cu propriul trecut, asa cum si subiectul Cadere ramane o problema deschisa in contextul artei contemporane.

Cartea este editata de Magda Radu, iar ceilalti autori de texte sunt Sanda Agalides, Mica Gherghescu, Simone Neuenschwander si Ioana Vlasiu. In segmentul final al cartii sunt prezentate interviuri cu unii dintre prietenii, artistii – personalitati din lumea artei – care l-au cunoscut pe Andrei Cadere in mediul parizian: Bernard Borgeaud, Braco Dimitrijevic, Yvon Lambert, Jean Le Gac, Ghislain Mollet-Vieville, Anka Ptaszkowska, Laurent Sauerwein, Sarkis. 

Designul cartii a fost conceput de Ioana Nemes si finalizat de Florin Iscru.


Cartea „André Cadere / Andrei Cadere” este bilingva (romana-engleza). Ea este publicata de Muzeul National de Arta Contemporana in colaborare cu Editura UNARTE. Cartea va fi difuzata in reteaua librariilor Carturesti.