Galeria BARABÁS MIKLÓS, situată în Cluj-Napoca, str Kogălniceanu nr 27, are onoarea să vă invite vineri 11 mai 2012 la ora 17 la expozitia de pictură și sculptură mică OGLINDIRI a artistului KŐMÍVES Andor într-un dialog artistic cu tatăl său, KŐMÍVES Miklós(85 de ani).

Proiectul expozitional continuă seria de expozitii începută cu 3 Generatii, dar de data aceasta dialogul este doar intre fiul, artist visual și tatăl său octogenar, care practică o artă brută.

KŐMÍVES Andor se foloseste frecvent de diverse colaborări în realizarea proiectelor sale. Amintim doar seria Fragmentele Celuilalt, în colaborare de peste 10 ani cu Gisela Weimann din Berlin, Communication Muzeul de Artă Cluj, Paradise de Vise Galeriile Arcade 24, Bistrița, 3 Generații  Turnul fierarilor, Aiud, realizate cu participarea tatălui și a fiul său. În practica sa artistică, asemeni unei alchimii, Kőmíves operează cu un mixaj pictural de imagini provenind din surse diverse, ceea ce amplifică înțelesurile și starea poetico-ironică a lucrărilor sale.

Tatăl artistului, KŐMÍVES Miklós nu este ceea ce se numeşte un artist plastic profesionist, dar are o firei de artist, cu un fin simț al umorului şi o anume candoare specifică artei brute și artei naive. Lucrările sale, pline de viață și energie, dovedesc o înțelegere fără complexe a formei și a culorii. Lumea lui poetică de mici sculpturi în lemn policrom, este populată cu tot felul de personaje, animale, păsări, reale sau imaginare, or fantastice într-un registru ușor ironic, în care se reflectă anumite tradiţii din cultura maghiară transilvană.

Expoziția de la Galeria Barabás Miklós din Cluj este concepută ca o instalație de pictură și obiect pe temă oglidirilor, a reflectărilor subtile ale tatălui în fiu și invers, dintre forma tridimensională pictată a unuia  și imaginea picturală a celuilalt.