Complex de Vitamine

Bogdan Ghiu

CVsm
Atelier de identitati

11 mai 2011, orele 18:00

Locatie:
Club Electroputere
Str. Calea Bucuresti nr. 56, Craiova
Club Electroputere anunta lansarea programului de dezbateri, conferinte si ateliere Complex de Vitamine.

Plecand de la constatarea ca astazi, posibilitatile de dezvoltare ale relatiilor interumane si a schimbului de idei si opinii in societatea contemporana sunt limitate de spatiile si canalele de comunicare multimedia, special construite pentru a servi pietei de consum si controlului, programul Complex de Vitamine incearca sa scurtcircuiteze aceasta stare de fapt, propunandu-si sa creeze un spatiu educational independent, alternativ, de dezbatere si relationare neconditionata.Complex de Vitamine urmareste sa impartaseasca publicului, prin selectia invitatilor si prin particularitatile temelor, atat aspecte ale cotidianului care scapa criticii, cat si idei, proiecte sau opinii ce pot avea o importanta componenta practica.

Primul eveniment din seria Complex de Vitamine este CVsm – Atelier de identitati cu Bogdan Ghiu.

”Cu totii am trecut prin experienta scrierii unui CV pentru gasirea unui loc de munca. De cele mai multe ori insa, atunci cand „aplicam” pentru un post, noi ne „aplicam” cerintelor postului oferit, adica ne adaptam CV-ul in functie de postul oferit, licitat. CV-ul a devenit astazi, in capitalismul resurselor umane, momentul cand toata lumea, toti membrii societatii isi trec identitatea prin si in scris, fiind nevoiti sa se defineasca prin cuvinte, cat mai adecvat. Fiecare dintre noi a ajuns sa experimenteze, oricat de obscur, „minciuna” creatoare, adica puterea de inventie, de imbogatire ontologica a literaturii, a textualizarii existentei. CV-ul ca „test proiectiv”.

Si atunci de ce n-am duce „minciuna” pana la capat si ne-am inventa, nu ne-am „fictiona” cu totul, pentru a da curs si a fi pe masura minciunii capitaliste, a fictiunii democratice a Pietei, elaborand politici fictional-identitare?

Va propun sa investigam ludic, experimental, principiile practice ale autoinventarii si autocreatiei identitare si sa elaboram impreuna bazele unor protocoale de dez-identificare si de auto-inventare de sine, dar nu pentru a „aplica” pentru un post sau altul, asa cum apare azi codificata – ingust, restrictiv, nociv, falsificant – munca in cleptocapitalism, ci pentru a reinventa viata sociala si o piata bazata pe adevaratele nevoi. Si, nu in ultimul rand, pentru a pune la lucru,
pentru a instrumenta social puterile fictionale („lumi posibile”) ale literaturii, formatate azi doar pentru a produce literatura-marfa, fictiuni de consum.”

Bogdan Ghiu este poet, eseist si traducator (“French Theory”), fost membru al Cenaclului de Luni si elev al lui Jacques Derrida, in prezent redactor la revista Idea arta+societate. In 2011 a publicat volumele Contracriza, Dadasein si Inconstructia. Pentru o arhitectura etica. Coautor al participarii Romaniei la Bienala de la Venetia 2011 si editor al catalogului acestui proiect. Curator al expozitiei internationale de arhitectura Fluente (Timisoara, 2011), organizata de revista Arhitext.

Parteneri: Specializarea Jurnalism ( Universitatea din Craiova), illy
Credit foto: Sorin Popescu