Felix Deac, „Artificial life” @ Visual Kontakt, Oradea

Vernisaj 14 decembrie la ora 18:00 la Visual Kontakt, Oradea.

„Interesul meu în cercetarea artistică a fost şi în continuare este faptul de a obţine rezultate concludente pentru a depăşi aproximările contemporane în producţia artistică. practic vorbind, în relaţionarea materiei cu formele de toate tipurile, din toate mediile artelor spaţiale şi conceptuale. aceste relaţionări obiective cer justificare şi se pot găsi argumente logice pentru interpretarea formei şi a materiei bazate pe cazuri şi repere bine punctate istoric. în actualitate se decelează o multitudine de posibilităţi pentru manifestarea fenomenului artistic şi care se proliferează în continuare, rezultatul fiind faptul că totul poate fi expus înşelător, adică în spiritul paradigmatic al universalităţii artei. arta obiect, arta de tip proiect, chiar şi artele performative au ca ţel fundamental atingerea unui raport simpatetic.

problemele pe care le investighez sunt probabil derivate din mari teorii şi sisteme filosofice care au pus pentru prima dată sub lupa ştiinţei existenţa şi rostul materiei, în măsura în care forma fiecărui lucru se subordonează materiei, fapt incontestabil în universalitatea obiectelor şi acceptat unanim în pătura părerilor cotidiene.

diversitatea extremă a materialelor pe care le-am pus în jocul artei mele de la inceput m-a facut să constienizez şi să accept ca modul de lucru actual extrem de exigent, modul de tratare hiperrealist este în concordanţă cu plăcerea mea de a crea ceva. cu alte cuvinte identitatea mea se reflectă curat în modul şi în procesele de lucru complexe care necesită consecvenţă şi multă răbdare deoarece pot fi catalogate într-o cercetare ştiinţifică bazată pe concluzii logice.

însă nu e suficientă o experienţă practică generală a metodelor de aplicare, alternarea cu debordanţă a culorilor şi a formelor. indiferent de timpul petrecut în statut creator de forme şi de obiecte în spaţiu, dacă nu aş fi găsit o logică a operei mele în conformitate cu natura, atunci cu toată devoţiunea aş fi rămas doar cu nişte obiecte, fie bidimensionale (plate), fie tridimensionale (spaţiale).” – Felix Deac