La un an de la trecerea în neființă a Ioanei Nemeș (1979-2011) Kulturkontakt Austria organizează la Viena, la galeria ArtPoint, între 19 aprilie – 6 iunie 2012, o expoziție dedicată memoriei artistei românce. La propunerea Kulturkontakt Austria, artiști care au avut ocazia de a lucra în repetate rânduri cu Ioana Nemeș prezintă o serie de lucrări în cadrul expoziției intitulate „invisible transfer of signals for ioana nemeș“. Scopul expoziției este acela de a pune în lumină întreaga energie pe care Ioana Nemeș a investit-o în colaborările ei transfrontaliere cu diferiți artiști, colaborări pe care le-a îmbogățit prin creativitatea ei. „invisible transfer of signals for ioana nemeș“ este ultima parte a unei  serii de proiecte internaționale, al cărei curator este Dragoș Olea. În cadrul vernisajului expoziției din 18 aprilie va fi decernat și premiul în memoria Ioanei Nemeș.

Expoziția de la galeria ArtPoint din Viena prezintă lucrări semnate de Apparatus 22, Irina Bujor, KILOBASE BUCHAREST, Hans Leonard Krupp, Olah Gyarfas, Carl & Pontus Olsson, Falke Pisano, Rochiţe, Sillyconductor și Lisa Torell. Curator: Dragoş Olea.

 

Ioana Nemeș (1979-2011) se numără printre cei mai interesanți reprezentanți ai artei contemporane românești. În 2003 a obținut o bursă de rezidență de trei luni, oferită de Kulturkontakt Austria. De atunci încolo artista română s-a bucurat  de un renume tot mai mare la nivel național și internațional. A participat la numeroase expoziții și proiecte precum Bienala de la Istanbul (2009), de la Praga (2007) și de la București (2006). În 2007 Galeria pentru Artă Contemporană din Leipzig (Galerie für Zeitgenössische Kunst in Leipzig) i-a conferit premiul „Future of Europe Art Prize“.

În seara de 23 aprilie 2011 Ioana Nemeș a murit în urma unui atac de cord, la scurt timp după deschiderea primei ei expoziții personale la Art In General Center din New York.

COMPRESS