Revista Pula. Revistă de pulă modernă, lot adjudecat cu 15.000 € în licitaţia casei Binoche et Giquello

În data de 4 aprilie, casa de licitaţii franceză Binoche et Giquello a susţinut o licitaţie de artă suprarealistă din colecţia unui istoric de artă european. Cea de-a treia sesiune de vânzare a operelor din colecţie a pus accent pe suprarealismul românesc, prezentând ediţii originale ale publicaţiilor avangardiste, manuscrise şi cărţi ilustrate de Gherasim Luca, scrisori autografe, fotografii, desene şi picturi, în total 292 de loturi.

Printre cele mai bune vânzări ale licitaţiei se numără operele artiştilor avangardişti români, printre care Victor Brauner şi Gherasim Luca. Acuarela semnată Victor Brauner şi datată 1936, “Femeia-zeppelin”, a fost adjudecată cu 19.000 €, în timp ce desenul “Trasul cu arcul” din 1961, de acelaşi autor, s-a vândut cu 10.500 €.

În licitaţie s-a mai vândut şi o compoziţie suprarealistă de Constantin Nissipeanu, din 1939 (ulei pe pfl, 32 x 24,6 cm), din colecţia istorică Saşa Pană, la preţul de 2.700 €.

Şi manuscrisul autograf cu desene originale al operei “Principiul incertitudinii” de Gherasim Luca, a patra parte a romanului “Héros-Limite”, s-a vândut la un preţ excepţional, 15.500 €, semnificativ mai mult decât estimarea de 7.000 – 8.000 €.

În licitaţie s-au mai aflat opere de Salvador Dalí, Giorgio de Chirico, Jean Debuffet, Max Ernst, Hans Arp şi alţii.

Sursa: Artmark, Binoche et Giquello