Galeria Calina anunţă expoziția INSTALAȚIILE BUNICII a artistei Suzana Dan, a doua expoziţie din programul curatorial Camera Lucida, coordonat de Diana Marincu
Vă invităm luni, 2 aprilie, ora 18, la vernisaj
Pentru „Instalaţiile bunicii” e nevoie de un public sensibil şi empatic, care ştie să privească dincolo de etichetă, dincolo de istoria artei, dincolo de spaţiul galeriei şi al muzeului. Grădina bunicii nu este un loc în care obiectele sunt transformate în opere de artă, ci unul în care ele sunt „salvate”. Nu sunt investite cu valenţe estetice, ci cu o funcţie simbolică. Bunica nu lasă obiectele să moară, ci formează cu ajutorul lor propoziţii şi personaje. Suzana Dan recreează o scenă în care un cap de păpuşă, un ghiveci de flori sau un colţ al casei intră şi ies din contextul lor într-un joc în care graniţa dintre a intui şi a ști, a simţi şi a gândi este mai fragilă ca oricând.
Artista Suzana Dan vine la Timişoara cu o frumoasă lecţie despre amintiri şi recuperează ceea ce ochiul nostru trebuie învăţat să vadă cu orice preţ. Fotografiile din grădina bunicii ei, dar şi instalaţiile recreate în galerie sunt mărturia unei vieţi care în mod constant modelează şi reciclează obiectele-martori.
Suzana Dan (n.1976) a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti sub conducerea profesorului Florin Mitroi. Este inițiatorul şi coordonatorul proiectului Noaptea Albă a Galeriilor şi fondator al asociației culturale Ephemair. Începând cu 1998 expozițiile şi colaborările variate au răspândit lucrările şi instalațiile ei în muzee, galerii de artă şi spații alternative. Printre ultimele expoziții se numără: What a difference a day made la H’art Gallery în Bucureşti şi SOAP ART KOLLECTIV @ Kids Carnivale of Venice Biennale, Giardini, Veneția.
Galeria Calina găzduieşte platforma curatorială independentă Camera Lucida
„Programul Camera Lucida propune o întâlnire între două tipuri de imagini, instanţe sau perspective. Curatorul are o abordare analitică, critică şi bine direcţionată teoretic, cercetând vizualul şi strategiile prin care el se prezintă, iar artistul încearcă să ofere lumii transcrierea unor percepţii, despre realitatea socială şi universul personal, în măsură să dezvăluie cele mai delicate probleme cu care ne confruntăm cu toţii. Întâlnirea celor două instanţe implicate în câmpul artei contemporane creează un spaţiu al dezbaterilor, descoperirilor, negocierilor şi schimbului de idei. Dispozitivul optic la care face trimitere titlul programului funcţionează prin compararea sau suprapunerea a două imagini pentru a obţine perspectiva corectă printr-un sistem de relaţii şi rectificări permanente amintind de sensul dat de Michel Foucault conceptului de „dispositif”.
Temele de cercetare variază de la chestionarea relaţiei artelor „nedreptăţite”, ca grafica, designul şi moda, cu artele „majore”, la poziţia artei în societate şi potenţialul ei critic. De asemenea, dialogul între artele vizuale şi alte domenii creative sau ştiinţifice (cinematografie, antropologie, arhitectură sau matematică) este foarte important în selecţia proiectelor. Cu un accent mai puternic pe video, fotografie, instalaţie şi obiect, programul Camera Lucida va încerca să depăşească discursurile ierarhice şi normative asupra operelor de artă, concentrându-se pe proiecte artistice relevante. Cercetarea acestor proiecte nu se va rezuma la expoziţii (expoziţia fiind doar unul dintre instrumentele cu care un artist sau un teoretician lucrează), ci va include dezbateri, artist-talks şi prezentări.”
Primii artişti prezenţi în cadrul acestui program sunt: Diana Vidraşcu, Suzana Dan, Saddo & Heliana, Daniel Djamo, Doru Dumitrescu, Mircea Popescu şi Lea Rasovszky.
Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane, care încurajează creaţia tinerilor. În cei cinci ani de activitate neîntreruptă, Galeria Calina a expus artişti contemporani din ţară şi din străinătate, colaborând cu instituţii culturale interesate de promovarea artei contemporane, dar şi cu organizaţii de alt profil (pedagogie, teatru, literatură, muzică etc) în vederea dezvoltării practicilor interdisciplinare. Ideile şi proiectele dezvoltate aici sunt prezentate publicului prin expoziţii şi materiale documentare.
Recent Comments