“Fragmente rostuite” în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția
Vineri, 6 aprilie, de la ora 19.30, Noua Galerie a Institutului Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția va găzdui vernisajul expoziției de pictură “Fragmente rostuite”, semnată de Adina Plugaru, curator Roxana Sava. Lucrările reunite sub acest titlu au fost realizate în perioada 2010-2012, când artista a fost bursier Nicolae Iorga. Expoziția va rămâne deschisă până pe 6 mai.
Picturile Adinei Plugaru creează un mozaic al memoriei, în care sunt prinse frânturi de experiență devenite amintiri, esențializate și încorporate în forme simbolice. Aşa cum mărturiseşte chiar ea, “Lucrările mele sunt fragmente cu rol de mărturii ale memoriei mele. O memorie transfigurată de o trecere în atemporal, de o continuă transformare prin decantare, dar recreata din spații rupte și plasate in cadre noi. Deconstruite și reconstruite la nivel de imagine printr-un discurs in care forma,
perspectiva, organizarea spațiului compozițional și culoarea sunt simboluri cu rol de narator”.
În lucrările Adinei există un element recurent: mozaicul venețian – fie reprezentat ca atare, fie alterat la nivel de percepție.
Pavimentul clădirilor venețiene e ca o amprenta: unic pentru fiecare, alcătuit cu ajutorul resturilor de materiale rămase dupa construcția cladirii. Ca și în cazul bucăților ce se găsesc prinse în mozaic, nici fragmentele Adinei nu sunt simple părți dintr-un întreg, și nici nu au rostul de a evoca acest întreg. Semnificația lor nu este imediat accesibilă. Pentru că ele sunt elemente desprinse din întregul organic în care s-au născut și reasamblate într-o structură noua, un mozaic în care își gasesc un nou sens.
De exemplu, mărul este simbol al rostogolirii, al mișcării perpetue, al permanenței, dar și al conversației care continuă, al relațiilor interumane ce se construiesc prin comunicare. În explorarea compozițiilor Adinei, observatorul se găsește pe sine.
Și asta pentru că, explicite sau implicite, simbolurile ce revin în compozițiile ei – mărul, masa, peștii, farfuria – trimit la interacțiuni umane general valabile și cheamă ochiul să le privească încă o dată și să-și imagineze poveștile din spatele lor. Comunicarea și memoria, conținute într-un experiment asupra formei, sunt temele care fac din “Fragmente rostuite” o serie de lucrări greu de ignorat.
Adina Plugaru a absolvit în 2008 Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte din București, secția pictura, clasa profesorului universitar Stefan Caltia, cu o licenta intitulata “De la fonta la catifea”. In 2009 devine absolventa a cursurilor de masterat in cadrul aceleasi universitati. Între anii 2007 si 2009 este preparator în cadrul Universităţii Nationale de Arta Bucureşti, catedra pictură, clasa profesorului universitar Ștefan Câlția. Din 2010 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
Contact: Roxana Sava 0723 613 951