Orasul Vizibil. Deschiderea spatiului public lansarea expozitiei in spatiul public, editia 2

 

 

 

 

 

 
Fundatia AltArt si Primaria Municipiului Cluj-Napoca va invita miercuri, 14 martie 2012, ora 13.00, la lansarea expozitiei Orasul Vizibil, editia a II-a, care prezinta o serie de lucrari de arta-comentariu social in diferite spatii de afisaj public. Lansarea va avea loc in spatiul public, pe Piata Unirii nr. 28 (fosta agentie C.E.C.). Vor fi prezenti la lansare dl. Florin Morosanu, directorul Asociatiei Cluj-Napoca Capitala Culturala Europeana si dl István Szakáts, presedintele Fundatiei AltArt, curatorul expozitiei.

Orasul Vizibil este o initiativa de a reactiva spatiul public din Cluj prin interventii artistice. Expozitia Orasul Vizibil utilizeaza spatii publice de afisaj – vitrine, panouri, refugii pentru statiile de transport in comun –  pentru prezentarea unor lucrari de arta contemporana care problematizeaza spatiul public si diferite dimensiuni ale vietii urbane. Proiectul propune astfel regandirea modurilor de acces, utilizare şi control asupra uneia dintre dimensiunile spaţiului public, pe care o deschide catre comunitatea artistica – ca platforma de expunere a artei cu mesaj social. Intentia ultima este aceea de a genera un proces de reflectie, atat la nivel individual, pentru cei care trec pe langa aceste vitrine si panouri, dar mai ales la nivelul comunitatii.

Cele cinci lucrari expuse au fost selectate in urma unui concurs de proiecte de arta publica. Tema centrala a editiei a doua a proiectului este deschiderea spatiului public. Juriul care a selectat lucrarile este format din István Szakáts – curator/presedinte Fundatia AltArt, Mihai Pop – curator/Galeria Plan B, Eugen Panescu – arhitect/urbanist, Oana Buzatu – expert comunicare/ purtator de cuvant, Primaria Cluj-Napoca, Alina Banu – expert comunicare outdoor, Firma 9. Curatorii expozitiei: István Szakáts si Mihai Pop. Expozitia a fost precedata de o etapa de prezentare online – pe www.altart.org/orasulvizibil – a propunerilor artistice, etapa in care publicului i s-a oferit ocazia de a comenta si vota proiectele preferate.

Orasul Vizibil este primul dintr-o serie de proiecte care abordeaza incremental, prin procese culturale şi sociale, diferite aspecte ale dezvoltarii urbane la Cluj. Scopul final al acestor proiecte este de a propune un model de dezvoltare sustenabila a mediului urban clujean prin sustinerea dezbaterii publice, a reaproprierii spaţiului public şi a modelelor culturale care problematizeaza actul social.
In 2012, editia a treia a proiectului, aflata in pregatire va include lucrari pentru spatii de afisaj, dar si o serie de interventii in spatiul public – mobilier urban, pavilioane temporare, etc.
Lucraile expuse incepand din 14 martie 2012 sunt:

1. ”Imi Doresc”– autor: Radu Lesevschi – instalatie post-it
locatii:
a) Piata Unirii nr. 28 (fosta agentie C.E.C.)
b) Insomnia, str Universitatii nr 2

2. ”Cine sunt. Cine suntem.”– autor: Sorin Popescu –billboard
locatii:
a) Bd 21 Decembrie nr 9, Refugiu statie RATUC (in fata Bisericii Unitariene)
b) Bd 21 Decembrie nr 41, Refugiu statie RATUC (in fata Bisericii Reformate)
c) Bd 21 Decembrie nr 70, Refugiu statie RATUC (Regionala CFR)

3. ”Fara titlu”– autor:Paula Boarta – instalatie
locatie: Piata Avram Iancu nr. 19, Refugiu statie RATUC (in fata Adminsitratiei Financiare)

4. ”Singurul batran pe care il cunosc sunt eu”– autor: Claudiu Cobilanschi – print
locatii:
a) Str Memorandumului 12, panou stradal
b) Str Memorandumului 21, panou stradal (in fata Muzeului Etnografic)

5. ”Calcati pe iarba”– autor: Cezar Lazarescu –  billboard
locatii:
a) Piata Unirii 25, vitrina ceainariei Flowers
b) Bd 21 Decembrie nr 70, panou (zona statiei Regionala CFR)

Un proiect: Fundatia AltArt
Parteneri: Municipiul Cluj Napoca, Asociatia Grupul PONT
Finantator: Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati:
Fudatia AltArt
Szakáts István – curator
[email protected]
tel. +40 724510464
www.altart.org/orasulvizibil