Ediția de anul acesta e prestigioasei expoziții de bijuterie de la Munchen (10-13 februarie) s-a diferențiat vizibil de anii anteriori. Un spațiu comun enorm a oferit posibilitatea expunerii unui număr mai mare de lucrări, la un preț accesibil chiar și pentru studenții în ani terminali sau artiști de până la 30 ani. Dacă până acum, scena expozanților era relativ neschimbatoare, cu designeri consacrați care aveau standuri de minimum 12 m², anul acesta spațiul a fost împânzit de tineri entuziaști care au adus expoziției un aer de prospețime.

Lucrările lor inspirau un iz experimental, cu tehnici care se diferențiau de cele consacrate în bijuteria tradițională, iar materialele alternative includeau chiar și plastic sau materiale reciclate aflate undeva la periferica ideii de prețios. Creativitatea și imaginația au răzbit în lupta cu limitele impuse de bijuteria clasică și au reușit să metamorfozeze imaginea unei lucrări valoroase. Faptul ca organizatorii au permis și au incurajat depășirea dependenței față de zona clasică a împrospătat atmosfera generală a expoziției și a prezentat lumii întregi o generație care se exprimă în mod firesc și cu alte instrumente artistice.

Un alt aspect care s-a evidentiat în ediția de anul acesta a fost numărul foarte mare de inovații tehnice, având in vedere faptul că în breasla celor care produc tehnologii pentru bijuterie există tradiția   unei prezentări eșalonate a invențiilor, astfel încât industria să fie concurențială și cooperativă în același timp. Tocmai de aceea nivelul tehnic a depașit standardele obișnuite, surprinzând mai ales prin  tehnologii care țin de finisajele finale ale bijuteriei, de sisteme de turnare pentru cantități foarte mici sau cele de evaluare a calității materialelor. De asemenea, a fost vizibilă o creștere foarte mare a ofertei de proiectare și prototipare 3D.

Inhorgenta 2012 a oferit vizitatorilor nu numai perspectivă a tendințelor și inovațiilor în bijuterie pentru anul viitor dar și o experiență în care arta modernă și experimentalul să fie percepute ca fiind ceva natural, încurajând astfel toate inițativele de a duce arta bijuteriei pe alte culmi decât cele cunoscute.

 

articol de David Sandu, designer

scoaladebijuteriecontemporana.ro