Coregraful Manuel Pelmuş va primi premiul “Berlin Art Prize 2012”, acordat de Academia de Arte berlineză şi de către oraşul Berlin.

Premiile “Berlin Art Prize” au fost înfiinţate în anul 1948 de către administraţia capitalei germane pentru a comemora pe cei care au murit în mişcările sociale din martie 1848 şi recompensează artişti care se disting prin spiritul inovator.
În acest an, juriul şi-a motivat alegerea astfel:
“Proiectele în care este implicat Manuel Pelmuş sunt modalităţi surprinzătoare şi sofisticate de a se adresa publicului. Ele reprezintă reacţii rebele faţă de spectacolele călduţe şi lipsite de atitudine care servesc pieţei internaţionale de artă şi sunt manevre de subminare într-o cultură dominată de conservatorism. Sunt independente, incomode şi inteligente.”

Premiile vor fi decernate în 18 martie la sediul Academiei de Arte din Berlin (Pariser Platz), în prezenţa primarului Berlinului, Klaus Wowereit.

Manuel Pelmuş este unul dintre cele mai reprezentative nume româneşti pe scena internaţională a dansului contemporan. Producţiile sale au fost prezentate în teatre şi festivaluri de renume precum Tanz Im August din Berlin, TanzQuartier din Viena, deSingel din Anvers şi Judson Church din New York. Spectacolul său „preview” a fost desemnat drept cea mai importantă producţie a stagiunii 2007-2008 de către criticul Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International.
În anul 2000, Manuel Pelmuş a înfiinţat împreună cu Brynjar Bandlien compania Bandlien/Pelmus.
În anul 2011 a fondat la Bucuresti, împreună cu coregrafii Farid Fairuz şi Brynjar Bandlien, Căminul Cultural.