Balcicul e un spaţiu privilegiat în istoria picturii româneşti interbelice dar, mai nou, şi contemporane. Relansat de aproape un deceniu ca loc predilect al taberelor de creaţie, Balcicul a furnizat o impresionantă colecţie de artă românescă contemporană galeriei Elite Art Club UNESCO.

Piano Cazola vă propune o selecţie cu 50 de lucrări aparţinând acestei colecţii sub genericul „Pictori de azi la Balcic”, în care regăsiţi lucrari de Doina Mihăilescu, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Marilena Murariu, Horia Paştina, Simion Crăciun, Ioana Crăciun Dobrescu, Dan Palade, Vitalie Butescu, Cristian Opriş, Marcel Lupşe, Angela Tomaseli, Ruxandra Ilfoveanu, Măriuca Covrig, Virgil Parghel, Gheorghe Zvarici, Sergiu Plop, Veaceslav Tuhari, Otto Szatmari, Isvan Betucker, ş.a.

Vernisaj 1 martie, ora 17, la Piano Cazola (str. Fulicea nr.3), cu participarea criticului de artă Oliv Mircea.

Expoziţia este organizată de Piano Cazola în parteneriat cu ELITE ART Club UNESCO si potae fi vizitată pe tot parcursul lunii martie.

 

ELITE ART Club UNESCO este o organizatie non guvernamentala care promoveaza programe de arte vizuale dar si variate alte evenimente cultural ori educationale. Dintre proiectele dezvoltate in sfera artelor plastice de ELITE ART Club UNESCO, in cei aproape 9 ani de existenta, “Pictori de azi la Balcic” este cel mai amplu prin continuitate, dezvoltare logistica si participarea a numerosi artisti consacrati, ori in plin process de formare.  Privind inapoi, se poate spune ca proiectul nostru, un proiect de expresie a responsabilitatii sociale prin cultura, a crescut si s-a maturizat ca un pariu castigat cu lumea artei.

“Pictori de azi la Balcic” serveste acum ca o platforma prin care se selecteaza artisti reprezentativi pentru proiecte noi. In decursul acestor ani de activitate, am dorit sa extindem proiectul nostru, aducand in vizor “Balcicul calator”, care s-a concretizat si dezvoltat prin tabere de pictura la Balcic cu o intindere din primavara pana toamna, in restul lunilor reusind cu succes desfasurarea activitatii prin expozitii la sediul galeriei noastre,precum si expoxitii itinerante.

Pictori de azi la Balcic reprezinta in acest moment peste 200 de artisti plastici care au participat la taberele organizate in cadrul proiectului,peste 100 de expozitii personale si de grup,peste 15 000 de cataloage tiparite,peste 50000 de vizitatori si o impresionanta colectie de “balcicuri”.

 

Piano Cazola va invită la teatru, sâmbată 10 martie de la ora 19, la un spectacol care aduce in faţa publicului clujean creaţia unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi români ai momentului: Alina Nelega. Kamikaze e un spectacol regândit  pentru spaţiul de la Piano Cazola, reluat după doi ani cu actorii Naţionalului de la Targu-Mures: Elena Purea si Costin Gavaza.

Kamikaze e un spectacol ce refuză convenţia teatrala. Actorii singuri într-un spaţiu care nu mai e scena de teatru, nici chiar spaţiul protejant al sălii studio, “joacă” o posibilă scenă  de cuplu într-un spaţiul public (club, bar, pub), la care consumatorii, spectatori întâmplători, devin martori. Fără decor, fără ecleraj, fără muzică, cuvîntul nud e unicul vehicol al actorului pus în faţa unei dificile lupte cu sine, pentru a ne convinge de adevărul trăirilor fără cosmetizări sau estetizări artificiale, doar cu  glasul şi emoţia pe care e capabil să o trezească întâi în sine, apoi în noi. Actorul e asemeni unui surfer care urcă cu valul cuvintelor, dar a cărui supraviţuire în marea textului dramatic depinde de capacitatea sa de a se menţine pe valul emoţiei.

Elena Purea şi Costin găvază sunt actorii ideali pentru această cursă cu obstacole a textului nou dramatic.

 

Când amintirile devin unicul motiv de a mai trăi e timpul să te extragi din simulacrul existenţei sterpe cu gestul unui kamikaze lucid, care îşi apără astfel integritatea iluziilor. Tu, ce preţ eşti dispus să plăteşti pentu libertatea ta interioară? Pentru Kami preţul propriei vieţi e un preţ firesc chiar dacă, să recunaştem, puţini suntem dispuşi să îl plătim. De aceea, o face teatrul pentru noi, eliberându-ne.