Scrisoarea poem adresată de  PAVEL SUSARĂ  ÎMPĂRĂTESEI SISSI

Mircea BOCHIŞ [email protected]

http://muzeulflorean.mm.ro/florean_museum/news.php

Este un proiect personal la care vă invit să participaţi, devenind astfel coautori. Criticul de artă, poetul şi scriitorul PAVEL SUSARĂ s-a gândit că sunt cel mai potrivit artist să-i ilustrez „poemul scrisoare” adresat lui SISSI, sau cum îi place mai bine scriitorului să precizeze „o scrisoare târzie pentru ELISABETTA AMELIA  EUGENIA  de  WITTELSBACH, Împărăteasă a AUSTRIEI şi Regină a Ungariei, căreia toată Împărăţia îi spunea  SISSI, scrisoare pe care n-am s-o expediez  niciodată, nu pentru că aş fi un bărbat timid, deşi s-ar putea spune şi asta…”

Cartea va apărea în trei limbi, în română, maghiară şi germană şi m-am gândit că pentru fiecare limbă voi folosi un alt format  şi un alt concept pentru ilustraţii.

Pe voi vă invit să participaţi la ilustrarea volumului  în limba maghiară.

Ce trebuie să faceţi? Conceptul de ilustrare l-am denumit „scrisoare poem”. Pe site-ul  MUZEULUI FLOREAN    la rubrica ,,NEWS” găsiţi poemul  SISSI   structurat în aproximativ 70 de pagini.            Luaţi un plic format A4 de preferinţă (se poate şi A3). Scrieţi pe el  adresa destinatarului MIRCEA BOCHIŞ, MUZEUL FLOREAN, PO. BOX 1, postal 9, BAIA MARE, MM, ROMANIA,  apoi adresa voastră personală şi lipiţi textul  de pe una din paginile  poemului pe scrisoare.  Completaţi cu cât mai multe timbre, ştampile, desene, colaje (dacă vreţi) şi cu asta  „SCRISOAREA POEM” este gata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe site-ul MUZEULUI FLOREAN  www.cmc.ro la rubrica „NEWS” unde găsiţi textul  poemului am ataşat trei imagini făcute de mine în aceeaşi idee.

Ce aduce nou acest proiect? Noutatea este în ruperea tiparului clasic de prezentare a unei cărţi. Cartea începe să prindă contur  şi viaţă în momentul în care fiecare  dintre voi puneţi plicul la poştă. În acest moment o parte din carte  este deja ,,tipărită”, ea este deja ,,citită” începând cu funcţionarul de la poştă care preia scrisoarea poem  şi apoi de persoanele implicate  în lungul ei drum până la destinaţie.             Putem spune că opera literară începe  să ,,se nască”  în tot atâtea ţări din câte trimiteţi  scrisoarea poem şi ea ajunge la maturitate în momentul în care  scrisorile voastre ajung la destinaţie.  Scrisoarea poem adresată de  PAVEL SUSARĂ  ÎMPĂRĂTESEI SISSI  o vom ilustra tot prin scrisori cu simpla diferenţă că de data aceasta plicul  care ar trebui să ascundă  conţinutul  va deveni suportul conţinutului  păstrându-şi în acelaşi timp  şi rolul de scrisoare.

În final cu toate scrisorile venite de la voi, voi organiza serii de expoziţii, toate scrisorile voastre  vor apărea pe site-ul MUZEULUI FLOREAN  care agreează idea acestui proiect.

Ilustraţiile venite de la voi vor fi apoi tipărite şi adunate într-un volum care va fi varianta finală a poemului SISSI  în limba maghiară.

Câteva sugestii tehnice: prefer să trimiteţi plicuri pentru hârtie A4 pentru că nu se distrug prea tare pe drum, dar sunt acceptate evident şi plicuri A3.

Alegeţi sau confecţionaţi aceste plicuri din hârtie cât mai subţire pentru că în final le trag în folie, iar plicurile groase de carton nu permit acest lucru.

Introduceţi în plic 2…3 coli goale  sau cu CV-ul vostru pentru a da plicului o ţinută care-l fereşte de rupturi. Întrucât realizarea plicului nu necesită un timp îndelungat de creaţie, puteţi face plicurile imediat sau  nu mai târziu de 30 aprilie 2012.  Cât mai multe timbre, ştampile şi încă ce imagini credeţi că folosesc ideii vor face ca plicul vostru unicat să devină o adevărată operă de artă. Puteţi trimite un plic sau 70, nimeni nu vă limitează nici la număr nici la idei.  Orice limitare în artă este un act criminal. Opera de artă singură este  cea care-şi hotărăşte  limitele şi existenţa.
Mircea BOCHIŞ [email protected]

http://muzeulflorean.mm.ro/florean_museum/news.php