Anul acesta Viena celebrează 150 de ani de la nașterea celebrului pictor austriac Gustav Klimt. Cu această ocazie vor fi organizate nouă expoziții speciale, iar ultimul atelier al artistului va fi deschis publicului spre vizitare. Aproximativ 800 de lucrări ale lui Gustav Klimt – mai multe ca oricând – vor putea fi admirate anul acesta în capitala Austriei: lucrări decorative din interiorul unor instituții precum Burgtheater și Muzeul de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum), desene mai puțin cunoscute, dar și faimoasele sale picturi precum „Sărutul“ sau „Portretul lui Emilie Flöge“.

 

Klimt la Palatul Belvedere (25.10.2011-04.03.2012 și 12.07.2012-06.01.2013)

Palatul Belvedere, care deține cea mai mare colecție de picturi ale lui Klimt din lume, este instituția care a marcat prin expoziția Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pionieri ai Modernismului“ începutul anului jubiliar dedicat pictorului austriac. Deschisă până pe 4 martie, expoziția pune accentul pe colaborarea intensă dintre cele două personalități, colaborare care a început odată cu nașterea Secesiunii Vieneze în anul 1897 și a durat până la decesul lui Klimt în anul 1918. O a doua expoziție „150 de ani Gustav Klimt“, dedicată capodoperelor semnate de pictorul austriac, va fi organizată la Palatul Belvedere între 12 iulie 2012 și 6 ianuarie 2013.

 

Și Muzeul de Istoria Artei (KHM) îl celebrează pe Klimt (14.02.-06.05.2012)

Între 14 februarie și 6 mai 2012 Muzeul de Istoria Artei din Viena prezintă o expoziție dedicată perioadei creative de mijloc a artistului. În centrul atenției stau cele 13 picturi și schițele aferente pentru decorul scărilor Muzeului de Istoria Artei (KHM).  Comanda pentru această lucrare a fost primită și executată de către „compania pictorilor” – formată din Gustav și Ernst Klimt împreună cu Franz Matsch. Cu ocazia expoziției de la KHM publicul va putea admira pentru prima oară de aproape pictura lui Klimt de pe peretele de nord al casei scărilor. Pe întreaga lățime a casei scărilor va fi ridicată o punte de trecere, care va fi accesibilă pe parcursul întregului an jubiliar, chiar și după terminarea expoziției.

 

Muzeul Leopold îl prezintă pe omul și artistul Klimt (24.02-27.08.2012)

„Klimt ca persoană. Picturi – scrisori – introspecții“, expoziție deschisă la muzeul Leopold între 24 februarie și 27 august 2012, are ca punct central  moștenirea lăsată de partenera de viață a artistului, Emilie Flöge, ce cuprinde cărţi poştale, fotografii şi scrisori pe care Gustav Klimt i le-a adresat acesteia. Întreaga corespondență oferă o imagine veridică asupra vieții de zi cu zi și a călătoriilor întreprinse de artist. De asemenea picturi celebre precum „Moartea și viața“, aflate în colecția muzeului, sau alte lucrări oferite spre împrumut de instituții și colecționari din Europa, SUA și Japonia, sunt confruntate cu citate ale artistului. Expoziția este completată de numeroase fotografii istorice și obiecte ce au aparținut lui Klimt. Special pentru această expoziție va fi reconstruit și atlierul artistului.

 

Desenele lui Klimt la muzeul Albertina (14.03-10.06.2012)

Între 14 martie și 10 iunie muzeul Albertina prezintă o mare parte din cele 170 de schițe realizate de Klimt, aflate în colecția muzeului. Pe lângă acestea expoziția va fi completată de schițe, desene și alte documente de referință oferite spre împrumut de colecții naționale și internaționale.

 

“Klimt. Colecția Wien Museum” – prezentată pentru prima oară în întregime (16.05.-16.09.2012)

Cu cele aproximativ 400 de desene, dar și picturi celebre, precum „Portretul Emiliei Flöge“ și „Palace Athene“ Wien Museum deține cea mai mare și în acelși timp cea mai variată colecție Klimt din lume. Din colecție fac parte și obiecte rare precum halatul de lucru al artistului, masca mortuară, copii originale ale fotografiilor-portret, un mulaj al mâinii sale drepte, afișul, care a provocat un adevărat scandal, realizat pentru prima expoziție a Secesiunii Vieneze, sau desenul lui Egon Schiele, care îl înfățișează pe Gustav Klimt trecut în neființă. În premieră Wien Museum va prezenta acestă colecție vastă în întregime, între 16 mai și 16 septembrie 2012.

 

Vila Klimt accesibilă din vara lui 2012

Vila Klimt din Hietzing, în districtul al 13-lea al Vienei este momentan în curs de renovare și urmează să fie deschisă publicului din vara acestui an. Klimt a folosit această casă cu grădină pe post de atelier de lucru începând cu anul 1911 până la decesul său în 1918. În 1923 casa a fost reconstruită, adaugăndu-se un etaj peste vechiul atelier al lui Klimt. Dupa deschiderea vilei publicul va putea viziona la parter atelierul artistului, refăcut în cele mai mici detalii pe baza descrierilor și imaginilor din perioada respectivă.

 

COMPRESS