Everybody :).

Este important să precizez că în art terapie nu este importantă calitatea estetică / artistică a imaginii create, ci implicarea clientului şi ilustrarea onestă a ceea ce simte acesta. Art terapeutul nu interpretează şi nu evaluează produsul, ci îl explorează cu ajutorul clientului şi îl sprijină pe acesta să-i (şi să-şi) descopere sensurile ascunse. Uneori, câteva trăsături de creion pot spune mai mult decât un desen laborios şi minuţios.

Experienţa directă îmi arată că o plajă foarte largă de oameni vin şi beneficiază de pe urma art terapiei. De la copii de 4 ani, la adolescenţi şi adulţi, până la seniori de peste 60 de ani. Au venit persoane din toate straturile sociale şi profesionale, de la infirmiere până la manageri din industria mass media, de la elevi de liceu la persoane casnice, de la şomeri până la persoane care lucrează în cadrul multinaţionalelor.

Unul dintre aspectele pe care le-am sesizat că fiind diferit fată de alte forme de terapie este că procentul de bărbaţi şi femei este destul de echilibrat, deşi în general la terapie apelează în general femei, bărbaţii considerând deseori că „nu au nevoie”.

Apoi, în art terapie se împletesc bucuria de a explora noi materiale, de a te juca în feluri uitate cu profunzimea explorării psihoemoţionale şi a integrării ulterioare. Creativitatea re-contactată în art terapie şi exersata apoi în cabinet se manifestă apoi în modul creativ în care abordăm situaţii de viaţă, mai noi sau mai vechi. Ceea ce părea insurmontabil devine doar o provocarea, ceea ce părea de nerezolvat, stimulează abordarea creativa şi flexibilă a problemei, a noastră, a vieţii în general.

*scris de Mihai Albu, psiholog, art terapeut Phronetik® în formare, Safe-Place.ro

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.