„5 artiști americani”, Uniunea Artiștilor Plastici din România
Cinci stiluri și personalități diferite se vor îmbina armonios în teritoriul minat pe care artiștii au pășit în ultima săptămână, lăsând în urmă senzația unei aventuri comune care omogenizează percepțiile individuale asupra lumii înconjurătoare.
Expoziția se va desfășura în perioada 29 noiembrie – 12 decembrie la galeria CAV (Căminul Artei), din strada Biserica Enei.
Despre artiști
Lucrările timpurii ale Rosanei Azar au fost influențate de suprarealiști europeni precum Max Ernst și René Magritte. America a însemnat pentru artistă adoptarea tărâmurilor imaginate de suprarealiști, alături de atracția lor pentru culorile pietrelor prețioase. Afinitatea Rosanei Azar pentru realiștii magici, care ne descoperă lumi fantastice întrețesute cu ceea ce se poate numi normalitate, s-a tradus în lucrări mult mai abstracte, pensulație și culoare mai destinse, dezlănțuite pentru reprezentarea aurei de magie care planează, întotdeauna și pretutindeni, la granița cu simțurile noastre pământești.
Marian Bingham (Bing) a crescut alături de cai, pe care i-a considerat întotdeauna membri de familie și pe care a ajuns să îi cunoască în cele mai mici detalii: cum arată și miros, cum trebuie îngrijiți și cum se creează o legătură cu ei. Dar, mai important decât atât, fiecare privitor al lucrărilor ei poate intui că Bing cunoaște sufletul cailor la fel de bine cum și-l cunoaște pe cel propriu. Caii reprezentați de artistă fac salturi către privitor, lăsând în urmă restul lucrării, sau aleargă de-a lungul acesteia, invadând tot ce le iese în cale; se impun chiar și în fața prezențelor umane, care împart ocazional cu ei spațiul pânzei.
Pânzele grandioase ale lui David Goslin sunt notabile pentru pirotehnica lor vizuală. Benzile colorate ale artistului păstrează o permanentă tensiune, indiferent dacă sunt privite pentru cinci minute sau o zi întreagă. Culorile și aranjamentul au fost alese în favoarea unei instabilități vizuale care a potențat explorările artistului cu iluzii optice în trei dimensiuni.
Peisajele contemporane ale lui Judith Judy s-au născut din nevoia inconștientă a artistei de a se retrage de lângă marginea prăpastiei, în contextul unei lumi amenințate de industria și tehnologia de origine raționale. Create pe fondul emoțional și irațional al ființei sale, picturile lui Judith Judy ne dezvăluie o cale către revitalizarea naturii ca loc de a trăi, dar și a relației noastre cu aceasta.
„Descoperirea personalului, conservarea personalului, revelația persoanei…” – acestea sunt calitățile pe care David Suter le urmărește în sculpturile și tablourile sale. Suter caută să creeze forme care se desfășoară în înțelesuri vizibile numai la contactul direct cu operele sale. „Ce forma de artă”, se intreaba artistul, 1poate supraviețui emisiei și replicării infinite, posibile acum în lumea noastră cibernetică?” Ca raspuns la această întrebare, el își construiește lucrările astfel încât vizionarea lor pe un monitor generează pierderea unor detalii importante.
Artiștii sunt reprezentați de Alex Gallery, Washington D.C.
//
Uniunea Artiștilor Plastici din România este implicată în numeroase activităţi expozitionale naţionale şi internaţionale. În fiecare dintre galeriile UAP au loc, în medie, 2 expoziţii pe lună. UAP organizează simpozioane si editează revista ARTA. UAP este membră ANUC (Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori), care cuprinde Uniunea Arhitecţilor, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor, Uniunea Cineaştilor,Uniunea Artiştilor Plastici şi UNITER – toate din România; membră AIAP ( Asociaţia Internaţională a Artiştilor Plastici) şi ECA ( Consiliul European al Artiştilor ).
Recent Comments