Ekphrasis. Scriabin propune trei sonate compuse de Aleksandr Scriabin, ce corespund cu două perioade de creație din viața compozitorului.

Având influențe romantice, Sonata Nr. 2 prezintă teme lirice, cantabile. Este scrisă în două părți contrastante: prima sugerează o stare visătoare, meditativă, în timp ce partea a doua este plină de aplomb, având un caracter neliniștit, învolburat. A fost compusă ca un omagiu adus lui Beethoven prin titlul de Sonată fantezie ce aduce aminte de Sonata Nr. 2 „Quasi una fantasia”, op.27.

Ultimele două lucrări sunt influențate de gândirea teosofică și mistică a lui Scriabin. Melodiile din cadrul lor au semnificații simbolice, sugerând elemente ca zborul, erotismul și lumina.  Sintestezia este o sursă de inspirație pentru Scriabin în aceste două lucrări, în care asociază sunetele și armoniile cu diverse culori din spectrul cromatic

Sonata Nr. 5 op. 53 are la bază un limbaj ce se îndepărtează de tradiția romantică. Este scrisă într-o singură parte, iar muzica se desfășoară continuu, fără întrerupere, într-un caracter dinamic. 

Discursul muzical din Sonata Nr. 6, op. 62 se îndepărtează de sistemul tonal. Este scrisă similar cu precedenta, având o singură parte. Scriabin nu a cântat-o niciodată în public, considerând că este bântuită de „spirite demonice”. Scriitura este foarte complexă, cuprinde teme care se succed sau se suprapun în mod contastant, incluzând de la secțiuni cu caracter malițios până la secțiuni ce induc stări de reverie sau contemplație. 

Ieronim Gugu – pian

Constantin Rusu – Pictură

Program:

Aleksandr Scriabin

Sonata Nr. 2 în Sol diez minor, op. 19

Sonata Nr. 5, op. 53

Sonata Nr. 6, op. 62

Performance, live streaming: duminică 7 martie 2021, 19:00

https://youtu.be/wAr-JS1fIL4

https://www.facebook.com/Ekphrasis.arte

Concept curatorial: Adela Lörincz, Mihai Pintenaru, Constantin Rusu