Cel mai important eveniment artistic al acestui an – cea de-a 54 editie a Expozitiei Internationale de Arta La Biennale di Venezia – si-a inchis portile duminica 27 Noiembrie.

Intitulata sugestiv IllumiNazioni, aceasta editie a bienalei a inclus pe linga expozitiile traditionale de la Arsenale si Giardini curatoriate de directorul artistic al bienalei Bice Curriger, 89 de participari nationale, (dintre care 30 in spatiul istoric consacrat bienalei la Giardini di Castello) si 37 de evenimente colaterale, atragand un numar record de 440.000 de vizitatori, cu 18 % la multi decat la editia precedenta. In informarea prezentata de Fundatia Bienalei de la Venetia a fost relevat un numar mediu de vizitatori de 2850 pe zi (conform biletelor cumparate), recordul fiind atins in perioada 29-30 Octombrie cand media de vizitatori pe zi a fost de 12.420 de persoane.

Numarul de jurnalisti acreditati la aceasta editie a bienalei a reprezentat deasemeni un record fata de editiile precedente: 4554 din care 3012 jurnalisti internationali si 1542 reprezentanti ai presei italiene.

Din rapoartele periodice ale custozilor pavilionului Romaniei care au monitorizat publicul vizitator a rezultat interesul masiv al publicului pentru proiectul prezentat anul acesta (in medie 1500 vizitatori /zi pana la 3000 la sfarsit de saptamana). Succesul expozitiei Performing History cu Ion Grigorescu si Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova dinPavilionul Romaniei de la Giardini di Castello, curatori Maria Rus Bojan si Ami Barak in colaborare cu Bogdan Ghiu a fost atestat atat in presa internationala cat si de rezultatele studiului de evaluare a proiectului in perceptia publicului vizitator realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie pe un esantion reprezentativ. Conceput ca o componenta importanta de cercetare in cadrul proiectului, studiul derulat de IRES poate fi consultat la: www.performinghistory.ro.

O selectie din presa nationala si internationala poate fi accesata la aceeasi adresa.

Realizarea acestui proiect a fost posibila prin contributia partenerilor: Loteria Romana, Revista Idea arta + societate, IRES, Project Foundation, TVR Cultural si a sponsorilor: Grup Transilvae, Enel Italia, Iordachescu Udrescu & Asociatii, VenhoevenCS.
Participarea artistilor a fost sustinuta de JGM Galerie Paris, Galerija Gregor Podnar Berlin/Ljubljana, Galeria Artra Milano, Galeria Christine Koenig Viena.