ALERT studio (WHITE CODE). Claudiu Cobilanschi. Vernisaj Miercuri 30 Noiembrie, ora 19.00.

“NEW LANDS”

Ca sa descopere teritorii noi, domnitorul descaleca de undeva de sus de pe animalul regal, ca sa inceapa taiatul, sa inceapa sa faca loc si sa defriseze.

A descoperi pamantul, a fonda tara, inseamna, intr-un sens primar, a o curata de padure. Dupa lumea noua, dupa epoca descoperirilor, dupa colonizarea Africii, cele mai mari descoperiri teritoriale au avut loc dupa 1989. Marile dezastre ecologice, cernobalurile si industriile grele au etanseizat parca lagarul comunist si au izolat o zona, o rezervatie unde visele antreprenorilor capitalisti puteau deveni realitate. Cortina de fier si zidurile au mentinut mari portiuni din lagarul comunist inca verzi si impadurite, greu accesibile investitorilor, impotmolind senila capitalului. Imaginile acestea demonstreaza ca Evul Mediu nu a fost depasit, ci a fost mai curand mutat si permanentizat in alte teritorii descoperite in lumea a doua ori a treia. Ca atare, putem demonstra ca Evul Mediu nu este o perioada intunecata situata in trecutul istoric, ci o epoca permutabila acolo unde dorul expansiunii, al colonizarii interne si curatarii teritoriale dainuie in ritmul toporistilor, drujbelor si joagarelor angajate la distanta. Cornucopienii expansiunii capitalului isi dau mana cu poetii rodniciei nationale chiar la liziera acestei paduri din spatele orasului.

Asta pentru ca liziera padurii este produsa activ, ea nu exista de la sine, nu este doar un topos literar care indeamna la comuniune cu natura. Liziera demonstreaza ca subdezvoltarea a functionat atat ca o prezervare a bogatiilor naturale, dar si ca reclama lirica si o incitare la exploatare. Sa fii in curs de dezvoltare insemna sa inviti si sa permiti taierea, insemna ca poti sa razi de pe fata pamantului padurea dar si ca aici se descopera teritorii noi si acum. Imprumuturile uriase, datoriile obligatorii, investitiile gigantice necesita teritorii noi descoperite intr-un ritm alert, necesita terenuri virane lasate in paragina, pamanturi parlogite, agriculturi devastate, industrii muribunde si mana de lucru neprotejata, disponibilizata si disponibila. Asta e una din dovezile vizibile ca avem de-a face cu o noua liziera circumterestra din ce in ce mai extinsa care creste acum neintrerupt de pe coastele Columbiei Britanice, pe Amazon, Congo, Romania, Siberia si pana in Asia de Sud-est sau Indonezia. (Stefan Tiron)

2-4 Mircea Vulcanescu Street , code 010281, Bucharest, Romania.
www.alertstudio.org

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery. / ALERT studio functions as a pop-up-gallery.
Vizitarea expozitiei se va face in perioada 30 Noiembrie – 15 Decembrie prin programare e-mail. / The exhibition is on view between November 30 and December 15. Visits will be programmed by e-mail.

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.
ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.