Kaliningrad – impresii de calatorie

Dr. Ulrich Burger este de profesie istoric, fiind originar din Germania. Acum locuieste si lucreaza la Moscova.

text si foto: Ulrich Burger
Kaliningrad este centrul administrativ al regiunii cu același nume a Federaţiei Ruse şi are ca. 420.000 de locuitori. Regiunea este situată între Polonia și Lituania și după schimbările din anul 1991 nu mai are nici o vecinătate directă cu țara mamă Rusia, dar are acess direct la Marea Baltică.

Orașul a fost fondat ca cetate în anul 1255 de către Cavalerii Teutoni, care au creștinat această zonă. În 1701 Königsberg (vechea denumire a orașului) a devenit capitală a noului regat al Prusiei, până când Berlinul a preluat această funcţie câțiva ani mai târziu.
Königsberg a fost distrus total în timpul celui de al doilea război mondial: în august 1944 după un atac al aviației militare britanice și apoi în aprilie 1945, când Armata Roşie a cucerit orașul. Partea sudică a Prusiei de Est a devenit parte a Poloniei, iar partea nordică a fost de atunci parte a Uniunii Sovietice.

Orașul a fost refăcut în stil socialist, cu blocuri și cu industrie chimică şi industrie grea. S-a dezvoltat un port important, cu o mare flotă de pescuit.  De remarcat este că portul de la Kaliningrad, cum se numeşte orașul din anul 1945, după numele lui Mihail Kalinin (președintele Prezidiului Celui mai Inalt Soviet și în această funcţie capul oficial al URSS), este singurul port din Rusia europeană care nu îngheață iarna. Din populația germană aproape nimeni nu a mai rămas dupa razboi în regiune, guvernul sovietic trimiţând ruşi în această zonă.

După anul 1992, Rusia a refăcut cu ajutor financiar din Germania renumita catedrală (Dom) a Königsberg-ului, pentru a pregăti aniversarea de 750 de ani a oraşului în 2005. Catedrala este acum sală de concerte.  Astăzi Kaliningrad este un centru universitar important, iar universitatea poartă numele filosofului german Immanuel Kant. Din păcate în afară de Dom nu a mai putut fi refăcută nici o altă clădire din orașul vechi, pentru că nu mai a rămas aproape nimic. Totuși s-au construit lingă râul Pregel câteva case in stilul vechi și arheologii ruși dezgroapă în momentul de față vechiul Palat regal (Stadtschloß).

În oraș se poate vizita un mare muzeu al chihlimbarului şi un recunoscut muzeu al oceanului. Tot în centrul orașului se află și un bloc (arătând ca un cub mare) ce avea destinația de centru administrativ și a rămas o ruină. Blocul nu este dat în folosinţă din cauza unor vicii ascunse de construcție
Din anul 2006 Kaliningrad are un statut special (zonă economică specială) pentru a scuti investitorii de taxe. Problematic pentru o dezvoltare mult mai profundă este regimul reciproc de vize foarte rigid între UE si Federația Rusă.